Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Όλο το χρονικό της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού


Όλο το χρονικό της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού

Αναβρασμός επικρατεί στις φυλακές Τρικάλων, μετά από την απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο περίπου στις 5 το απόγευμα. Οι φύλακες αντελήφθησαν το περιστατικό, έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών και τελικά το ελικόπτερο εξαναγκάστηκε σε προσγείωση. Κατά την απόπειρα της απόδρασης τραυματίστηκε....
Παναγιώτης Βλαστός.

Καρέ καρέ η απόπειρα απόδρασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης στο ελικόπτερο επέβαιναν συνολικά πέντε άτομα, ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος. Όλοι έφεραν βαρύτατο οπλισμό (καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς), ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα».
Το ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο Παναγιώτη Βλαστό που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλαστός προσπάθησε δύο φορές να ανέβει στην ανεμόσκαλα που είχε ρίξει το ελικόπτερο, αλλά στο συρματόπλεγμα που έχει τοποθετηθεί ακριβώς για να αποτρέπονται τέτοιες ενέργειες, η ανεμόσκαλα σκάλωσε και ο βαρυποινίτης έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί στα χέρα και πόδια από την πτώση του, ενώ ο χειριστής του ελικοπτέρου -ή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο πιλότος- έχει τραυματιστεί στο χέρι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης οι επιβαίνοντες «άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο, ενώ από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός».
Το ελικόπτερο χτυπήθηκε από τα πυρά στην ουρά με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί σε προσγείωση στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των φυλακών, λόγω μηχανικής βλάβης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών «έπεσαν» περίπου 400-500 σφαίρες.




Υφυπουργό Δικαιοσύνης:Το ξέραμε εδώ και δύο μήνες

«Είχαμε την πληροφορία εδώ και δύο μήνες» αναφέρει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, στο enikos.gr σχετικά με την απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο από τις φυλακές των Τρικάλων.


Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Ρουπακιώτης με δήλωσή του συγχαίρει όσους με κίνδυνο της ζωής τους απέτρεψαν την απόδραση.

Είχαν πάρει μέτρα γιατί γνώριζαν

Πριν από 1,5 μήνα ελήφθησαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και ενισχύθηκε το πλέγμα που λειτουργεί αποτρεπτικά σε περιπτώσεις αποδράσεων. Παράλληλα, γινόταν τηλεφωνική παρακολούθηση στις φυλακές. Από τις συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι η επίχειρηση απόδρασης θα γινόταν στις φυλακές Τρικάλων και συγκεκριμένα από τον Παναγιώτη Βλαστό.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι είχε δοθεί εντολή στους εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών, εάν δουν επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο να πυροβολήσουν για να το αποτρέψουν.



Οι μαρτυρίες για την απόδραση

Καρέ καρέ περιγράφουν την αιματηρή απόπειρα απόδρασης τόσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Εξωτερικής Φρουράς Φυλακών Τρικάλων, Χαράλαμπος Βασταρούχας όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών Γιάννης Αναγνώστου. Ο τελευταίος μάλιστα επεσήμανε ότι έχουν βρεθεί σε ένα σάκο τρία καλάσνικοφ και ένα πιστόλι που είχαν μαζί τους οι δράστες, καθώς και αυτοσχέδιοι μηχανισμοί .

Η κατάσταση των τραυματιών και οι καταγγελίες του Συνήγορου του Βλαστού

"Κακώς βρίσκεται στο ιατρείο των φυλακών ο Βλαστός. Πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο", τόνισε μιλώντας στον ΑLPHA ο  συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού, Φραγκίσκος Ραγκούσης.Ωστόσο τελικά το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Τρικάλων, έχει στείλει στις φυλακές δύο γιατρούς –έναν χειρουργό και έναν ορθοπεδικό- στις φυλακές των Τρικάλων προκειμένου να εξεταστεί και αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας του Παναγιώτη Βλαστού ο οποίος έχει υποστεί κάταγμα.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο τραυματία, σύμφωνα με πληροφορίες φέρει ένα διαμπερές τραύμα στο χέρι, ωστόσο του έχουν ήδη παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες και παραμένει στις φυλακές.Έξω από τις φυλακές βρίσκονται αυτή την ώρα δύο ασθενοφόρα.

Ήταν όμηροι πιλότος και μηχανικός;
Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση το σχέδιο πτήσης που είχε υποβληθεί , το ελικόπτερο είχε ενοικιαστεί από τον Ασπρόπυργο, από ιδιωτική εταιρεία, και τα σχέδια πτήσης ήταν για Ασπρόπυργο-Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο πιλότος δήλωσε βλάβη πάνω από τον Πλαταμώνα και ειδοποίησε ότι θα πρέπει να επιστρέψει πάλι πίσω. Δεν επέστρεψε όμως ποτέ και στη συνέχεια βρέθηκε πάνω από τις φυλακές.
Επίσης, σύμφωνα με το ΜΕGA, που επικαλείται μαρτυρία εξωτερικού φρουρού, ο πιλότος και ο μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν όμηροι των συνεργών του Παναγιώτη Βλαστού . "Εμένα με πήραν για όμηρο", φέρεται να είπε ο πιλότος . Διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι τελικά ισχύει.Αν δηλαδή, όπως υποστηρίζει, υπό την απειλή όπλου ο πιλότος άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τις φυλακές Λάρισας.

Οι "συμπτώσεις" της απόδρασης

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό δημιουργεί στις αρχές το γεγονός ότι μέσα στο κρησφύγετο στα Τουρκοβούνια που είχε ενοικιάσει ένας εκ των συλληφθέντων για τις ένοπλες ληστείες στην Κοζάνη,  είχε βρεθεί ένα usb που περιείχε λεπτομερή σχεδιασμό για απόδραση φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», με χρήση ελικοπτέρου.
Το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για απόδραση στον Κορυδαλλό στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, ο Παναγιώτης Βλαστός φαίνεται ότι είχε σχέση με μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, κάτι που περιπλέκει περισσότερο την υπόθεση.Εξάλλου το 2011, ο Παναγιώτης Βλαστός είχε επιχειρήσει να αποδράσει από τον Κορυδαλλό μαζί με προφυλακισμένα ηγετικά μέλη της Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, κρατώντας μάλιστα ομήρους.
Σημειώνεται επίσης, ότι στις φυλακές Τρικάλων βρίσκονταν μαζί με τον Βλαστό δύο μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, τα οποία βέβαια αυτό το διάστημα έχουν μεταφερθεί στον Κορυδαλλό καθώς είναι σε εξέλιξη η δίκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο βαρυποινίτης Βλαστός έχει καταδικαστεί δυο φορές σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή του στο λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος, ενώ κατηγορήθηκε για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
Πρόκειται για  την τρίτη επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο. Οι δύο προηγούμενες ήταν των Β. Παλαιοκώστα και Αλκετ Ριζάι, το 2006 και το 2009.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg