Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Νικολούδης:Πλήρης αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Νικολούδης:Πλήρης αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Για «πλήρη αποτυχία» των φοροεισπρακτικών μηχανισμών στη χώρα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.
Ο κ. Νικολούδης, σύμφωνα με τον Real Fm, μίλησε για ένα «μη δίκαιο, μη σταθερό και μη αποτελεσματικό σύστημα», εξηγώντας ότι ενώ το ΣΔΟΕ έχει το δικαίωμα ελέγχων δεν έχει την αρμοδιότητα επιβολής φόρων και αντίστροφα, η εφορία έχει το δικαίωμα επιβολής φόρων, όχι όμως των ελέγχων.
Υποστήριξε ότι από τα περίπου 11 εκ. ευρώ φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, έχουν βεβαιωθεί μόλις 130 εκ. ευρώ και από αυτά η Αρχή έχει καταφέρει να δεσμεύσει 97 εκ. ευρώ.
Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Παναγιώτης Νικολούδης ανέφερε ότι δεν έλαβε ποτέ ούτε το σύνολο, ούτε κάποιο μέρος της λίστας «Λαγκάρντ» για έλεγχο και τόνισε ότι κωλύεται να πει κατά πόσο ο ίδιος έχει επιληφθεί για κάποιο άτομο σχετικά με τις πληροφορίες που του ήρθαν από αλλού.
Ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση ότι τιμά την δουλειά που γίνεται στο ΣΔΟΕ, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός», απέδωσε όμως την κατάσταση σε στρεβλώσεις του συστήματος, αφού «άλλος έχει το πεπόνι και άλλος το μαχαίρι».
Σχετικά με τις υποθέσεις δωροληψίας, ο κ. Νικολούδης σημείωσε ότι είναι «δύσκολο έως και ακατόρθωτο» να επιβεβαιωθούν αδικήματα και επικαλούμενος το παράδειγμα δωροδοκίας ορθοπεδικών γιατρών από πολυεθνική εταιρεία, τόνισε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις που αποτύχαμε να βεβαιώσουμε δωροληψία μείναμε με το αίσθημα της απογοήτευσης».
«Ή δεν είχαν κάνει δηλώσεις πόθεν έσχες ή ήταν λειψές», εξήγησε και υπογράμμισε ότι «η δωροδοκία και η διαφθορά είναι σαν στρείδι, που για να το φας πρέπει να κόψεις το ένα κομμάτι, αλλιώς θα σπάσεις τα δόντια σου».
Κι ενώ ο κ. Νικολούδης ανέφερε ότι εντατικοποιήθηκε τα μέγιστα η δουλειά που γινόταν στο επίπεδο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, δεν παρέλειψε να εκφράσει παράπονο για το γεγονός ότι η Αρχή υπολείπεται σε προσωπικό.
Είπε μάλιστα ότι «φτύνει αίμα» να του εγκριθεί μία μετάταξη υπαλλήλου, εξαιτίας «κάποιων μανδαρίνων που θεωρούν φέουδό τους τις υπηρεσίες του Δημοσίου» και ζήτησε την συνδρομή της Επιτροπής για τη διευκόλυνση του έργου τής Αρχής, καθώς -όπως είπε- «δεν μπορεί ο ίδιος να παρακαλάει υπουργούς».
«Έχω όλα τα απέξω με τρομοκρατίες, εκβιαστές και εγκληματίες, αλλά ο εφιάλτης μου είναι τα προβλήματα που μου βάζουν κάθε φορά που θέλω να αποσπάσω έναν υπάλληλο στην υπηρεσία μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρά τις διαπιστώσεις του πάντως, ο κ. Νικολούδης έκλεισε την τοποθέτησή του απευθύνοντας το «ευοίωνο μήνυμα» ότι «βαδίζουμε σε καλό δρόμο», καθώς «δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή», όμως «κάναμε βήματα». Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής, εξέφρασε τη θέση πως απαιτείται ένα σταθερό, απλό, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στοιχεία που δεν υπάρχουν, όπως είπε, στο υφιστάμενο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολούδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν του έχει δοθεί σε καμία μορφή αυτό που αναφέρεται ως "λίστα Λαγκάρντ", ενώ έχει την λίστα των περίπου 54.000 που έβγαλαν εν μέσω κρίσης χρήματα στο εξωτερικό και αυτή την περίοδο διασταυρώνονται στοιχεία.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση να διαβιβαστούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης και στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες και να κληθούν ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg