Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η Βρετανία, τα "βάζει" με τις Βρυξέλλες και ζητά εξουσίες ακύρωσης ευρω-νομοθεσίας από τα εθνικά Κοινοβούλια

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
 ΑΠΕ/Reuters

 Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών William Haig, ζήτησε...
να δοθεί στα εθνικά κοινοβούλια η εξουσία να ακυρώνουν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που θεωρούν ότι επεμβαίνουν υπερβολικά στα εσωτερικά πράγματα και κάλεσε ακόμη τη Γερμανία να ηγηθεί από κοινού με τη Βρετανία της μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ομιλία του για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις Βρετανίας και Γερμανίας, ο Χέιγκ τάχτηκε κατά του σχεδιαζόμενου φόρου Τόμπιν, λέγοντας ότι θα διώξει επιχειρήσεις από την ΕΕ και θα ωφελήσει ανταγωνιστικά οικονομικά κέντρα.

Μιλώντας για κρίση νομιμοποίησης που υπονομεύει τους θεσμούς στην ΕΕ, ο Χείγκ επισήμανε ότι οι βρετανοί «αισθάνονται ότι έχουν πολύ λίγο λόγο και ότι η ΕΕ μετά χαράς μιλά, αλλά δεν ενδιαφέρεται να ακούσει· ότι η ΕΕ είναι μέρος της λύσης όχι του προβλήματος».

Σαν λύση ο βρετανός υπουργός τάχτηκε υπέρ ενός είδους «κόκκινης κάρτας» από τα εθνικά κοινοβούλια που θα μπλοκάρει πρωτοβουλίες τις ΕΕ και δεν θα αναγκάζει απλώς την Ένωση να τις αναθεωρήσει.

Όπως επισήμανε, «θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δώσουμε στα εθνικά κοινοβούλια το δικαίωμα να μπλοκάρουν κοινοτικές νομοθεσίες που δεν χρειάζεται να συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, υπογραμμίζει ο Χέιγκ, θα πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός κοινοβουλίων, ώστε να μην είναι σε θέση μία κυβέρνηση να αγνοεί νομοθεσίες με τις οποίες διαφωνεί.

Χωρίς αυτού του είδους την δημοκρατική αποκέντρωση των δυνάμεων, η δημοκρατία στην ΕΕ δεν θα είναι βιώσιμη, τόνισε.

Ο Χέιγκ κάλεσε τη Βρετανία και τη Γερμανία να ηγηθούν της εκστρατείας για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. «Οι δύο χώρες πρέπει να δείξουν το δρόμο», είπε για να συμπληρώσει ότι «η εύρεση της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στην ολοκλήρωση στην Ευρώπη γι' αυτούς που την χρειάζονται και την ευελιξία εκεί όπου αυτό είναι το καλύτερο για τις οικονομίες μας και τις δημοκρατίες μας, είναι η μεγάλη πρόκληση για τη γερμανική και τη βρετανική διπλωματία στα λίγα επόμενα χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ, Κάμερον, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επιστρέψουν αρμοδιότητες στο Λονδίνο και ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευεί το πλαίσιο της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ. Αν κερδίσει στις εκλογές του 2015, ο Κάμερον θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

Εκ νέου όχι στον Τόμπιν

Πέραν αυτών, ο Χέιγκ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (που πάντως δεν θα είναι τόσο ευρύς όσο σχεδιαζόταν αρχικά) λέγοντας ότι «αν στραγγαλίσουμε τους εαυτούς μας με κανονισμούς που θα διώξουν μακριά επιχειρήσεις, να είστε σίγουροι ότι η Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι και η Νέα Υόρκη, θα εκμεταλλευτούν την τρέλα μας».

Οι κανονισμοί «θα βάλουν τα πόδια μας μέσα στο τσιμέντο», είπε και εξήγησε ότι «οι υπερβολικοί κανονισμοί και οι φόροι θα δυσκολέψουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων στο δανεισμό και θα ‘κρατήσουν πίσω’ όλη την επιχειρηματικότητα».

Ο βρετανός υπουργός πρότεινε επίσης οι χώρες που αποτελούν την ευρωζώνη να προχωρήσουν μόνες τους σε περισσότερη ολοκλήρωση. «Καθώς η ευρωζώνη αναπτύσσει τους θεσμούς που χρειάζονται για να λύσει τα προβλήματά της, μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει προς ένα επίπεδο ολοκλήρωσης μεγαλύτερο απ' αυτό με το οποίο ορισμένα μέλη της ΕΕ θα αισθάνονταν άνετα», είπε σχετικά.

Επιπλέον, οι «27» πρέπει να προωθήσουν την εμβάθυνση της κοινής εσωτερικής αγοράς σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, η ενέργεια και η ψηφιακή σύγκλιση όπως και να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς ή δυνητικές συμφωνίες εμπορίου με άλλες χώρες, υπονοώντας προφανώς αυτή με τις ΗΠΑ που θα αρχίσει να συζητάται το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg