Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Νίκος Σταυρογιάννης: «Η απόφαση του Ecofin προϋποθέτει την δημοσιοποίηση της Έκθεσης της BlackRock»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας του Κόμματος Νέα ΜΕΡΑ κ. Νίκος Σταυρογιάννης με αφορμή την απόφαση του Ecofin για το κούρεμα των καταθέσεων.
Στην ερώτησή του ο κ.Νίκος Σταυρογιάννης ερωτά τον..
Υπουργό Οικονομικών αν η απόφαση που επιχειρεί να σπάσει τον «φαύλο κύκλο» μεταξύ τραπεζών και κρατικών χρεών συνιστά ουσιαστικά την ένταξη των καταθετών σε έναν νέο φαύλο κύκλο των τραπεζικών επισφαλειών με τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών.
Παράλληλα, ζητά από τον κύριο Στουρνάρα να καταθέσει την έκθεση της Black Rock προκειμένου να γνωρίζουν οι Έλληνες καταθέτες το «ρίσκο» που υποχρεωτικά αναλαμβάνουν με την απόφαση του Ecofin και μετατρέπει τους αποταμιευτές σε «τζογαδόρους επενδυτές» που οφείλουν να αναλάβουν πλήρως το ρίσκο για το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο εμπιστεύονται τις καταθέσεις τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2013

Θέμα: «Υποχρεωτική ανάληψη κινδύνου από τους καταθέτες της ΕΕ»

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιρλανδού Υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, η συμφωνία της Τετάρτης / Πέμπτης 26/27 Ιουνίου 2013, «είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της ΕΕ για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών».
Για την διάρρηξη μάλιστα αυτού φαύλου κύκλου, το Ecofin αποφάσισε -με την συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης- να εντάξει τους καταθέτες της ΕΕ σε έναν άλλο φαύλο κύκλο μεταξύ των τραπεζικών επισφαλειών και των καταθετών, μετατρέποντας τους από ασφαλισμένους αποταμιευτές σε τζογαδόρους επενδυτές, που οφείλουν να αναλάβουν πλήρως το ρίσκο και την ευθύνη για το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο εμπιστεύονται τις καταθέσεις τους.
Επειδή προφανώς το ποσό των επισφαλειών που κατέγραφαν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεση της BlackRock το 2011 ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με σήμερα.
Επειδή σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση του Ecofin επίκειται υπερδιπλασιασμός των βασικών κεφαλαίων των τραπεζικών ιδρυμάτων, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το ποσό των χρημάτων που απαιτούνται για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος τις επισφάλειες που καταγράφουν σήμερα τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα; Να κατατεθεί η έκθεση της BlackRock του 2011.
- Μετά την απόφαση του Ecofin, αποκλείει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών τραπεζών σε νέα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης; Αν όχι, αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση ισοδυναμεί με «κούρεμα καταθέσεων» των ελλήνων αποταμιευτών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg