Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

VIDEO: "Οχι" από τη Βρετανική Βουλή σε επέμβαση στη Συρία


Ένα ηχηρό «όχι» στην πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είπε η Βουλή των Κοινοτήτων.

Με 285 ψήφους κατά και 272 υπέρ, οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση που "καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2 013 από το καθεστώς" και "συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές"...






Ο πρωθυπουργός David Cameron αναγνώρισε πως δεν υπάρχει επαρκής στήριξη για τη στρατιωτική επέμβαση και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας σε ενδεχόμενη απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

"Θα σεβαστώ το θέλημα της Βουλής", είπε ο Cameron ενώπιον των Βουλευτών. "Είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις".

Ο Cameron επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει κόντρα στη βούληση του κοινοβουλίου. Όταν ρωτήθηκε από τον επικεφαλής των Εργατικών, Ed Miliband εάν υπόσχεται να μην παρακάμψει τη βούληση του κοινοβουλίου, εξουσιοδοτώντας μια στρατιωτική επέμβαση ο Cameron απάντησε:

"Μπορώ να παρέχω αυτή την εξασφάλιση. Πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη για μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων, αλλά επίσης πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου", πρόσθεσε.

Την αποχή της Βρετανίας από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Philip Hammond, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση πως αυτή θα γίνει ούτως ή άλλως.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο Hammond είπε ότι αναμένει πως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν να δοθεί μια απάντηση στις επιθέσεις με χημικά όπλα. "Θα απογοητευτούν με το ότι η Βρετανία δεν θα εμπλακεί. Αλλά δεν πιστεύω πως η βρετανική απουσία θα σταματήσει οποιαδήποτε δράση".

Μια ξεχωριστή πρόταση του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης που καλούσε για επιπλέον προϋποθέσεις προτού αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση -συμπεριλαμβανομένων αδιάσειστων στοιχείων πως το καθεστώς Άσαντ ήταν αυτό που εξαπέλυσε την επίθεση- καταψηφίστηκε επίσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πιθανή μονομερής δράση από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν μονομερή δράση εναντίον της Συρίας μετά την καταψήφιση της πρότασης για στρατιωτική επέμβαση από τη βρετανική Βουλή, ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

"Πιστεύω πως υπάρχει τέτοια πιθανότητα», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τη γνώμη της Βρετανίας, είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι "θα λάβουμε την απόφαση που πρέπει να λάβουμε".

Για "σόλο" επέμβαση των ΗΠΑ κάνουν λόγο και οι  New York Times. "Ο πρόεδρος Barack Obama είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια περιορισμένης κλίμακας επέμβαση στη Συρία, ακόμη και παρά την άρνηση της δράσης από τη βρετανική Βουλή", αναφέρει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Οι πηγές διευκρίνισαν πως ο Obama δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση. Ωστόσο το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ένα "χτύπημα" είναι πιθανό μετά την αναχώρηση των εμπειρογνώμων του ΟΗΕ από τη Συρία, η οποία αναμένεται το Σ άββατο.
πηγή


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg