Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Νέα κόντρα του υπουργού Υγείας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_cfRzdsqGpN1zXlaCNI47hgheDwujL0R2pemSp5VRXibV77tp3xl2azpJYf9fHI2PJImxwknqNC3w8fSrSxjSQVW-zlj_CQUTd12mWGRDJ0QcyVrluuqhCVAgC1_oOGdE79WvU_ZPYvU/s400/%CE%86%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%82+%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82.jpg

Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι εάν ένας γιατρός επιμένει σε φάρμακο με εμπορική ονομασία, τότε θα σκεφτόταν ότι ωφελείται χρηματικά
 
Ο ΙΣΑ θα είναι απέναντι σε όσους αναίτια διαπομπεύουν το Ιατρικό Σώμα, προειδοποιεί ο Σύλλογος.

«Αν πάω σε ένα γιατρό και επιμένει να πάρω φάρμακο με εμπορική ονομασία θα πω ότι αυτός “τα παίρνει”» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι....
«Μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σήμερα 31/8 σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «ύποπτος» μπορεί να καθίσταται ο γιατρός που επιμένει σε συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα, ο ΙΣΑ ζήτησε άμεσες διευκρινίσεις εκ μέρους του ίδιου του Υπουργού του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες και εδόθησαν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μέσω Twitter: «Μετά και τα ερωτήματα του ΙΣΑ απαντώ για μία ακόμη φορά. Διεφθαρμένοι υπάρχουν σε όλους τους χώρους και με αυτούς μόνον έχουμε πόλεμο».

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας είπε , επίσης, ότι τα γενόσημα φάρμακα αποτελούν «εθνικό και όχι μνημονιακό στόχο στον αγώνα για τα γενόσημα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του το Σάββατο.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 60% στην διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει.

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του υπουργού, ο ΙΣΑ αναφέρει: «Λογικό είναι να μη γνωρίζει ο εκάστοτε υπουργός Φαρμακοκινητική, αφού δεν είναι ειδικός, και να νομίζει ότι όλα τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας έχουν το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Το παράλογο είναι το επαίσχυντο και αποτρόπαιο μέτρο περί αποκλεισμού του γιατρού από την θεραπευτική επιλογή του ασθενή του, που θεσμοθετήθηκε από το Νόμο Λοβέρδου και υποστηρίχθηκε από τους "ειδήμονες" επιστημονικούς συνεργάτες του τότε Υπουργού, υποτακτικούς της Τρόικας.

» Σε αυτούς, αλλά και στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ερωτάμε: Υπάρχει άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ο γιατρός υποχρεούται να συνταγογραφεί μόνον τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός δικαιούται να χορηγεί το φθηνότερο σκεύασμα εκ των γενοσήμων;

» Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.

» Επειδή η επιστημονική γνώση είναι διεθνής και κλινικά τεκμηριωμένη, στους οικονομολόγους της Υγείας που προσπαθούν να επιβάλλουν με ανθρωποκτόνο τρόπο τους αριθμούς με το φθηνότερο, αλλά μη επαρκώς ηλεγμένο φάρμακα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ξεκαθαρίζει ότι οι λειτουργοί υγείας θα επιλέγουν πάνω από όλα το αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο για τους ασθενείς τους που θα είναι και φθηνό».

Ο ΙΣΑ κάλεσε τον ΕΟΦ να διεξάγει ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους στην πυκνότητα των ευρωπαϊκών χωρών.

«Τονίζουμε ξεκάθαρα ότι ο γιατρός είναι υπεύθυνος να επιλέξει την ποιότητα του φαρμάκου με την επιλογή του σκευάσματος και το Ταμείο οφείλει απλά να δηλώσει τι ποσό αποζημιώνει γι αυτή τη θεραπεία. Και μάλιστα, με συμμετοχή αναλόγως των εισοδημάτων του» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αφού λοιπόν δηλώνεται από επίσημα χείλη ότι το επιθυμητό ετήσιο κόστος για τη φαρμακευτική δαπάνη έχει επιτευχθεί, γιατί τέτοια εμμονή στην προώθηση των φθηνότερων γενοσήμων, με τόσο βίαιο τρόπο, χωρίς καμία προετοιμασία ούτε του ΕΟΦ ούτε του επιστημονικού προσωπικού;» προσθέτει ο ΙΣΑ.

«Μήπως υποκρύπτονται άλλα συμφέροντα που επιβάλλονται μέσω της τρόικας για την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά ανασφαλών και ανεξέλεγκτων φαρμάκων χωρίς ιατρική ευθύνη; Μήπως προωθείται το μοντέλο "ο έχων επιβιώνει-ο μη εχων αποβιώνει";» τονίζει η ανακοίνωση.
ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg