Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Χαράτσι... light στα ακίνητα για ένα ακόμη χρόνο ζητούν βουλευτές της ΝΔ



Δεν λέει να κοπάσει η αναταραχή στο γάλαζιο στρατόπεδο, αφού όχι μόνο δεν κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των 24 βουλευτών που κατέθεσαν την Τρίτη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών εκφράζοντας τις ενστάσεις τους για τη φορολόγηση των ακινήτων, αλλά το μέτωπο των βουλευτών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων όπως φαίνεται...
διευρύνεται.

Μάλιστα, ομάδα τουλάχιστον 30 βουλευτών της ΝΔ με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή συνυπογράφει πρόταση να παραταθεί για ένα χρόνο, δηλαδή να συνεχιστεί και το 2014, η επιβολή του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και να αναβληθεί για ένα χρόνο η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προκειμένου η κυβέρνηση να έχει χρόνο να επεξεργαστεί καλύτερα το σχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των βουλευτών της ΝΔ πρότεινε τη διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ σε μια πιο light εκδοχή, μειωμένο δηλαδή κατά 10% και ταυτόχρονη αύξηση του φόρου πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Η πρόταση αυτή κατετέθη αφού οι βουλευτές, όπως είπε ο κ. Τζαμτζής,  δεν έλαβαν ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν μέσω της ερώτησης που κατέθεσαν την Τρίτη στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, μετά την οποία πάντως, με εντολή Σαμαρά, το ΥΠΟΙΚ... αναδιπλώθηκε και απέσυρε τη διάταξη που επέβαλε φόρο σε στάνες, θερμοκήπια και αγροτικές αποθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε ούτε αρνητικά, ούτε θετικά στη συγκεκριμένη πρόταση για την παράταση του χαρατσιού της ΔΕΗ και το 2014, τόνισε, όμως, ότι θα προκύψει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ το απόγευμα της Τετάρτης, που έγινε σε καλό κλίμα, συμμετείχαν συνολικά 70 βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον Ενιαίο Φόρο Ακινητων. Εξερχόμενος ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, μάλιστα επισήμανε ότι οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν ιδιαίτερα για τα αγροτικά ακίνητα είναι πολύ μεγάλες.

Από τη συνάντηση, προκύπτει, επίσης ότι οι βουλευτές κυρίως της επαρχίας,  συμφωνούν στο ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να γίνει πιο δίκαια η φορολόγηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως περιμένει μέχρι την Κυριακή όλες τις προτάσεις των βουλευτών για το νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε για κάθε μέτρο ελάφρυνσης που ζητάνε, να προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην απειληθεί ο στόχος που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.

Σαμαράς - Βενιζέλος: Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Οπως έγινε σαφές κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν Σαμαράς - Βενιζέλος εξερχόμενοι από τη σύσκεψη έγινε σαφές ότι οι δυο άνδρες συμφώνησαν πως στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων μπορούν να γίνον βελτιώσεις. «Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις αρκεί να είναι λογικές και να διευρύνεται η φορολογική βάση», τόνισε ο  πρωθυπουργός ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως θα υπάρξουν συνεχείς βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων.

Πηγή:  iefimerida.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg