Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Εμπλοκή διαρκείας με τους πλειστηριασμούς


newego_LARGE_t_420_54278965

Το απόλυτο… κενό κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών...


Ακόμη μία εμπλοκή σημειώνεται στις συζητήσεις, μια και οι δανειστές δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά από την αρχική στάση τους, η οποία ακούει στο «καμία προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς».

Μάλιστα όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου, «την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρχε καμία εξέλιξη στις συζητήσεις με την τρόικα».

Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, λένε οι ίδιες πηγές, συνεχίζουν τις συζητήσεις μέσω e-mail, ωστόσο τις τελευταίες ώρες διαπιστώνουν μια σκλήρυνση της στάσης των δανειστών.
Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση, καθώς την περασμένη εβδομάδα η τρόικα είχε κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα βήμα πίσω από την αρχική εμμονή της και απαίτηση για οριζόντια άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Οι εκπρόσωποί της μάλιστα στις διαπραγματεύσεις είχαν έρθει σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για την καθιέρωση μιας μεταβατικής περιόδου του ισχύοντος καθεστώτος της προστασίας της κύριας κατοικίας με κάποιες τροποποιήσεις.

Για την ακρίβεια, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε προτείνει, κατόπιν και συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, την τριετή διατήρηση της προστασίας της κύριας κατοικίας με αντικειμενική αξία στα 200.000 ευρώ, κάποιοι κάνουν λόγο και για 280.000 ευρώ, και με την προϋπόθεση οι δανειολήπτες να δίνουν έστω ένα έναντι ποσό του δανείου. Ουσιαστικά αυτός που θα έδινε ένα μικρό ποσό το οποίο θα συμφωνούσε με την τράπεζα για ένα χρονικό διάστημα θα κατάφερνε να αποφύγει τον πλειστηριασμό του σπιτιού του.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης πρότεινε την κατάργηση της διάταξης με την οποία προστατεύονται όλα τα ακίνητα εφόσον οι οφειλές δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η τρόικα αν και είχε συμφωνήσει στο μεταβατικό στάδιο, εντούτοις αντέτεινε πρόταση, λένε οι πληροφορίες, διατήρησης του καθεστώτος της κύριας κατοικίας για μόλις έξι μήνες, είχε προτείνει πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία ως κριτήριο, αλλά είχε βάλει και εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο ήταν στα όρια της φτώχειας.

Οι δανειστές δεν έκαναν πίσω, παρά τις επίμονες οχλήσεις της ελληνικής πλευράς και την παράθεση επιχειρημάτων, σύμφωνα με τα οποία αυτή η πρόταση θέλει την «πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών» και στην ουσία δεν προστατεύει κανέναν. «Δίνουν την αίσθηση», σχολιάζει αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «της εξώθησης των πραγμάτων στα άκρα».

Αλλο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν κανένα νόημα, δεν οδηγούν πουθενά. «Τη λύση, με βάση τις τωρινές εξελίξεις, μπορεί ίσως να τη δώσει μόνο ο πρωθυπουργός. Δηλαδή να συναντηθεί ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα», τονίζει το ίδιο πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στις συναντήσεις που είχε κατ’ ιδίαν με τους επικεφαλής της τρόικας είχε διαμηνύσει με κάθε τρόπο την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή. Δηλαδή ότι θα ήταν δυνατόν να την ψηφίσουν τα δύο κόμματα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg