Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους Κυβερνητικούς χειρισμούς;- Τα spreads ανεβαίνουν

http://www.star.gr/PublishingImages/2012/05/160512184348_8452.jpg
Του Γιάννη Αγγέλη

Μια ματιά στα spreads των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει ότι τελευταία παρακολουθούν σχεδόν κατά πόδας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα... Ήδη είναι και πάλι 80 μονάδες πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά τους από την στιγμή που άρχισε να καταγράφεται η δυσκολία συνεννόησης με την τρόικα και ο χρόνος της τελευταίας αξιολόγησης αισίως κλείνει τρεις μήνες...


Και από ό,τι φαίνεται ίσως κλείσει και άλλους τρεις, αφού κάποια στελέχη της τρόικας σχολιάζοντας τις διαδικασίες που «τρέχουν» υπενθυμίζουν ότι και οι δόσεις στο τέλος του 2012, μετά την πολιτική απόφαση του Νοεμβρίου, είχαν δοθεί τμηματικά ακολουθώντας την πρόοδο (δηλαδή την καθυστέρηση) στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Τα spreads κατά συνέπεια, φαίνεται -και λέγεται- ότι θα αρχίσουν να είναι περισσότερο “δεμένα” με την ταχύτητα που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, καθυστερώντας έτσι και το εγχείρημα μικρών δοκιμαστικών εκδόσεων πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα και την προσφυγή για δανεισμό στις αγορές κεφαλαίου.

Υπάρχει όμως και μία διαφορετική εξήγηση που υποδεικνύεται κυρίως από τεχνικούς του EFSF, οι οποίοι αν και αναγνωρίζουν την πίεση που δέχονται τα -λίγα- ελληνικά ομόλογα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στις αγορές, από την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εν τούτοις αποδίδουν την αύξηση των ελληνικών spreads στις μεταβολές των τιμών των γερμανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή “πέφτουν τα γερμανικά bunds και έτσι ανεβαίνουν οι αποδόσεις”.... Και αυτή η εξήγηση έχει επίσης τα... δίκια της.

Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα με τα ομόλογα.

Όσο για τα έντοκα, κατά πως έχει αναφερθεί και σε ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών στο Capital.gr, οι εκδόσεις τους είναι μάλλον βέβαιο ότι θα πολλαπλασιασθούν με την άδεια της ΕΚΤ και της ΤτΕ για να καλύψουν τα κενά των δόσεων οι οποίες όπως και πριν από ένα χρόνο θα “τεμαχιστούν”. Και θα αποδίδονται σε πολύ μικρότερα τμήματα ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σ΄ αυτό το παιχνίδι που παίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εδώ και ένα χρόνο, όποιος δηλώνει ότι δεν βιάζεται θα χρειασθεί να το αποδείξει έμπρακτα...

Καθώς όπως λένε κάποιοι στην τρόικα “λύσεις πάντα υπάρχουν”...

πηγή


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg