Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Στους ευρωσκεπτικιστές... της Ευρωζώνης από αύριο και οι Λετονοί

Στους ευρωσκεπτικιστές... της Ευρωζώνης από αύριο και οι Λετονοί
 Η 18η χώρα-μέλος της Ευρωζώνης γίνεται από αύριο η Λετονία, παρότι μόνο ένας στους πέντε από τα περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους της συμφωνεί. Και αυτό, σε μία στιγμή που έχουν αναζωπυρωθεί οι ανησυχίες για την προοπτική έξαρσης του...
ευρωσκεπτικισμού μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, οι οποίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα αναδείξουν στο Ευρωκοινοβούλιο δυνάμεις εθνικισμού, λαϊκισμού και εσωστρέφειας από πολλές χώρες-μέλη.

Το 58% των Λετονών δεν θέλει να χάσει το εθνικό νόμισμα, το λατς, πιθανότατα επειδή βλέπουν και τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι γείτονές τους Εσθονοί, οι οποίοι έχουν από το 2011 ένα ισχυρό μεν, πανάκριβο δε γι' αυτούς νόμισμα.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κάποιος μάντης, για να προβλέψει τι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές οι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνησή τους Λετονοί.

Είναι προφανές ότι η Ρίγα έχει ήδη αποδεχθεί το πολιτικό κόστος της απόφασής της, αφού γνωρίζοντας την αρνητική διάθεση που έχουν οι πολίτες για το ευρώ, αποφάσισε χωρίς δημοψήφισμα την ένταξη της χώρας στην νομισματική ένωση.

Ο λόγος:  θεωρεί το ευρώ «ασπίδα προστασίας» έναντι της Ρωσίας, όπως και η κυβέρνηση της Λιθουανίας, η οποία περιμένει και αυτή την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2015.

Ως εκ τούτου, οι λόγοι ένταξης της Λετονίας –και αργότερα της Λιθουανίας- στην Ευρωζώνη δεν είναι οικονομικοί, αλλά γεωπολιτικοί, όπως πολύ εύγλωττα είχε εξηγήσει και ο Λετονός υπουργός Οικονομικών, Αντρίς Βιλκς, στους συμπολίτες του:

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξει. Τον γνωρίζουμε το γείτονά μας. Δημιουργούσε ανέκαθεν και θα δημιουργεί πάντοτε πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες να δημιουργούν στενές σχέσεις συνεργασίας, κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «υιοθετώντας το ευρώ θα έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας, που είναι η ένταξη στους κεντρικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, από την Ε.Ε έως το ΝΑΤΟ… Με το ευρώ θα είμαστε πιο προστατευμένοι σε περίπτωση προβλημάτων με τη Ρωσία και όλοι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα…»

Παρ’ όλα αυτά, οι στενοί οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί που διατηρεί η Λετονία με τη Ρωσία δεν πρόκειται - ούτε συμφέρει- να  διακοπούν εν μία νυκτί.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, περίπου το 40% των διαθεσίμων των τραπεζών της Λετονίας προέρχεται από τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Άλλωστε, το 20% του πληθυσμού της Λετονίας είναι ρωσικής καταγωγής. Ένας στους πέντε Λετονούς θεωρεί τον εαυτό του Ρώσο!

Πέραν αυτών, η πρώτη ημέρα της Λετονίας στην Ευρωζώνη τη βρίσκει χωρίς… πρωθυπουργό. Ο Βάλντις Ντομπροβόβσκις παραιτήθηκε μετά το τραγικότερο δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, την κατάρρευση της στέγης σούπερ μάρκετ στη Ρίγα το Νοέμβριο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 54 άνθρωποι.

Ο υπουργός Οικονομικών, Αντρίς Βιλκς, έχει αναλάβει ουσιαστικά καθήκοντα αρχηγού της κυβέρνησης και έχει επωμισθεί εξ’ ολοκλήρου την προσπάθεια μεταστροφής της κοινής γνώμης σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος, ότι σύντομα οι υποστηρικτές του ευρώ θα ξεπεράσουν το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Αισιοδοξεί δηλαδή ότι θα πείσει τους Λετονούς, που παραπονούνται για την λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την ένταξη στο ευρώ, ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό.

Πηγή: ΣοφοκλέουςIn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg