Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Δεκάδες συλλήψεις στο Βόλγκογκραντ μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση

Δεκάδες συλλήψεις στο Βόλγκογκραντ μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση
(Φωτογραφία:  Reuters )
 
Σε δεκάδες συλλήψεις έχει προχωρήσει η ρωσική αστυνομία σε εφόδους στην πόλη Βόλγκογκραντ, μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες που αύξησαν τους φόβους για την ασφάλεια της χώρας ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων...

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τον «σκληρό και συνεπή αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών ως την πλήρη εξόντωσή τους».

«Μόνο μαζί θα μπορέσουμε να είμαστε ισχυροί, να εξασφαλίσουμε την κίνηση της Ρωσίας προς τα εμπρός και να πετύχουμε την εκπλήρωση των κοινών μας σχεδίων» πρόσθεσε.

Ένας άνδρας που είχε τραυματιστεί στην έκρηξη στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 18. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκέι Μπαζένοφ ανέφερε ότι άλλοι 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι έχουν συλληφθεί 87 άτομα διότι προέβαλαν αντίσταση στις αρχές ή διότι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας, ενώ ορισμένοι είχαν μαζί τους όπλα. Δεν έχει δοθεί πάντως στη δημοσιότητα κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι οι συλληφθέντες συνδέονται με τις δύο αιματηρές επιθέσεις.

Μέχρι στιγμής, καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες αύξησαν τους φόβους λίγο πριν τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο στο Σότσι.

Πολίτες άφηναν σήμερα λουλούδια στον τόπο όπου σημειώθηκε η επίθεση στο λεωφορείο.

Στους δρόμους χιλιάδες αστυνομικοί

Ο ρώσος πρόεδρος διέταξε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα μετά τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες ήταν οι πιο αιματηρές που σημειώνονται εκτός της περιοχής του Βορείου Καυκάσου.

Στην πόλη Βόλγκογκραντ, περίπου 5.200 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών κινητοποιήθηκαν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αντρέι Πίλιπτσουκ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί επικεντρώθηκαν σε μετανάστες από τον Καύκασο και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, πληθυσμιακές ομάδες που σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετωπίζουν μόνιμα προκαταλήψεις και συχνά στοχοθετούνται αδιακρίτως από τη ρωσική αστυνομία.

Αστυνομικοί οι οποίοι συμμετέχουν στις έρευνες είπαν πως πιστεύουν ότι την επίθεση στο λεωφορείο διέπραξε ένας άνδρας βομβιστής-καμικάζι. Η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό αρχικά αποδόθηκε από τις διωκτικές αρχές σε γυναίκα βομβίστρια-καμικάζι, αλλά αργότερα οι αρχές ανέφεραν πως μπορεί ο δράστης να ήταν και σε αυτή την περίπτωση άνδρας.

Ολυμπιακοί φόβοι

Επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι δράστης της επίθεσης στο λεωφορείο είναι ένας ρώσος υπήκοος ο οποίος είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και είχε πάει στο Νταγκεστάν όπου είχε ενταχθεί στις τάξεις των ισλαμιστών ανταρτών, στις αρχές του 2012.

Οι επιθέσεις εγείρουν φόβους περί μιας συντονισμένης εκστρατείας από μέρους των ισλαμιστών ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους ο Πούτιν έκανε μεγάλες προσπάθειες για να φιλοξενήσει, όπως είχε πράξει και για τους πρώτους Ολυμπιακούς της μετασοβιετικής εποχής, το 2007, κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία.

Σε βίντεο που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο τον Ιούλιο, ο Τσετσένος ηγέτης των ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ καλούσε τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος στις μουσουλμανικές επαρχίες νότια του Βόλγκογκραντ να εμποδίσουν, χρησιμοποιώντας «τη μέγιστη δυνατή ισχύ», την πραγματοποίηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ καταδίκασε αυτήν την «ποταπή επίθεση εναντίον αθώων» και επισήμανε ότι έστειλε επιστολή στον Πούτιν εκφράζοντάς του τα συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικά και της ΔΟΕ και την βεβαιότητά του ότι οι ρωσικές αρχές θα διοργανώσουν «ασφαλείς αγώνες στο Σότσι».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο ισλαμιστές να εξαπολύσουν επιθέσεις στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και προσέφερε στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία στο πεδίο της ασφάλειας.
 
με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg