Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

To φάντασμα της τρομοκρατίας πάνω από την κυβέρνηση


To φάντασμα της τρομοκρατίας πάνω από την κυβέρνηση

Μνήμες από το παρελθόν ξύπνησαν στην κυβέρνηση οι σφαίρες από τα δύο Καλάσνικοφ στην οικία του γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ στο Χαλάνδρι τα ξημερώματα της Δευτέρας...

Στο Μέγαρο Μαξίμου «πάγωσαν» στο άκουσμα της είδησης, που θέτει και πάλι την Ελλάδα στον χάρτη της διεθνούς τρομοκρατίας, και ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το προφίλ της χώρας και ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιζητεί την έλευση πολλών επενδυτών.  

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιμετωπίζουν με προβληματισμό, ανησυχία και αγωνία την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει και επίσημα η ελληνική προεδρία της ΕΕ.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι τρομοκράτες, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε νωρίς το πρωί για να ενημερώσει την κυρία Μέρκελ για την υπόθεση και να της εκφράσει την καταδίκη της κυβέρνησης για το συμβάν και διαπίστωσε την ικανοποίηση του Βερολίνου για την άμεση κινητοποίηση των Αρχών με σκοπό τη διαλεύκανση του περιστατικού.

Παράλληλα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ προκειμένου να τον ενημερώσει για τις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βέβαια το τρομοκρατικό χτύπημα αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της χώρας σε μια εύθραυστη περίοδο που δείχνει ότι η τρομοκρατία έχει επανακάμψει πιο δυναμικά από το παρελθόν και με αναβαθμισμένες ενέργειες.

Η αξιολόγηση που γίνεται στην κυβέρνηση είναι ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο να βλάψει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό λίγο προτού ξεκινήσει η ελληνική προεδρία της ΕΕ, που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και εκ των συνθηκών διαμορφώνει ατμόσφαιρα αποσταθεροποίησης.

«Το μόνο για το οποίο δεν νοιάζονται οι τρομοκράτες είναι η Ελλάδα»
ήταν το πρώτο και χαρακτηριστικό σχόλιο του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους.

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλους που επικοινώνησαν από την πρώτη στιγμή με τον κ. Ντολτ είναι σε «ανοικτή γραμμή» με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια, ο οποίος τους ενημερώνει συνεχώς.

Η επίθεση στο Χαλάνδρι θύμισε ένα παλαιότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην οικία του γερμανού πρέσβη το 1999 και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι κεντρικό ρόλο έχει πρόσωπο με «βαρύ παρελθόν».

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι με βάση τις πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα για τη νέα μορφή ένοπλης πάλης και την καινούργια περίοδο τρομοκρατίας μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ.

Μετά και το νέο χτύπημα στην κυβέρνηση φέρονται απολύτως πεπεισμένοι για τη βασιμότητα και το μέγεθος της τρομοκρατικής απειλής αλλά προσπαθούν να μην ενισχύουν το κλίμα του φόβου. Παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι το χτύπημα επηρεάζει και το πολιτικό κλίμα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.  

«Θα ήταν καταστρεπτικό για τη διεθνή εικόνα της χώρας να δώσουμε αυτές τις στιγμές την εντύπωση πως η βούλησή μας να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία τίθεται υπό συζήτηση»
υποστηρίζουν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη και δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη προς πάσα κατεύθυνση.

Είναι σαφές όμως ότι από εδώ και πέρα τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο έντονα, εν όψει και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και των συχνών επισκέψεων ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για το προσεχές εξάμηνο.

Ηδη η πρώτη «άσκηση» στα συστήματα ασφαλείας θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα βρίσκονται στην Αθήνα οι 28 ευρωπαίοι επίτροποι, δηλαδή το Κολέγιο των Επιτρόπων, για την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας.

Σαμαράς: Δεν θα τα καταφέρουν
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στην «θρασύδειλη επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, και διεμήνυσε ότι «δεν θα τα καταφέρουν». Παράλληλα, σημείωσε ότι «όσο η Ελλάδα προχωράει, οι εχθροί της προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της, να πλήξουν την εικόνα μας διεθνώς και να τραυματίσουν την ελληνική προεδρία στην Ευρώπη που ξεκινάει σε δύο μέρες».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg