Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Wall Street Journal: Δεν επαληθεύεται από πουθενά η αισιοδοξία της κυβέρνησης Σαμαρά

Wall Street Journal: Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βγει από το ευρώ το 2014
φωτογραφία: Getty Images
Το σενάριο της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή επαναφέρει η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως το φάντασμα του Grexit όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να έρθει μέσα στο 2014 λόγω της αποτυχίας των Μνημονίων και της συνεχιζόμενης ύφεσης στη χώρα...


Σε δημοσίευμα της με τίτλο «Το Grexit επιστρέφει το 2014;», η Wall Street Journal τονίζει πως μπορεί να μην επαληθεύτηκαν μέχρι στιγμής οι «προφητείες» περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ωστόσο αυτό «δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει το βλέμμα από τη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος ενός ''Grexit'' δεν αποσοβήθηκε, απλά αναβλήθηκε.

Το ερώτημα – κλειδί για τους οικονομολόγους, κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, βρίσκεται στη σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της. Το 2012 και το 2013 η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Το 2014 όμως οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Εάν δε υπάρξει πλειοψηφία στην Ελλάδα γι αυτό το βήμα, τότε η χρονική στιγμή θα ήταν αρχές του 2014. Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο».

Δεν επαληθεύεται από πουθενά η αισιοδοξία της κυβέρνησης Σαμαρά

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα της WSJ επισημαίνει πως η αισιοδοξία της κυβέρνησης Σαμαρά δεν επαληθεύεται από πουθενά, ενώ επικαλείται τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την συνέχεια της ύφεσης και υποστηρίζει πως «ενώ οι Έλληνες έχουν χάσει από καιρό κάθε ελπίδα, τους φαίνεται πολύ μακρινό το τέλος της οικονομικής κρίσης και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους».

Ευκαιρία για επιστροφή στη δραχμή το πρωτογενές πλεόνασμα

Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια και στο πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η κυβέρνηση Σαμαρά και τονίζει πως τώρα που η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δικές της ανάγκες θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επιτρέψει στην «νέα δραχμή», με το σκεπτικό πως θα είναι ένα σταθερό νόμισμα που θα έλυνε πολλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία. «Αλλά με ένα δικό της νόμισμα θα αυξάνονταν οι προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, σε μικρό διάστημα η δραχμή θα υποτιμούνταν δραματικά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας κυρίως στον τουρισμό θα ήταν πολύ καλύτερη», σημειώνουν οι δύο σχολιαστές, οι οποίοι αποφαίνονται: «Εάν όμως οι Έλληνες όντως ανταλλάξουν το ευρώ με μια νέα δραχμή, είναι κάτι που βρίσκεται στα άστρα, η δυνατότητα όμως υπάρχει και ένα τέτοιο σενάριο σε αναφορά με τις υπάρχουσες βασικές προϋποθέσεις θεωρείται και ρεαλιστικό».

Κλιμάκωση με την Τρόικα θα φέρει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Τέλος, η γερμανική έκδοση της WSJ αναφέρεται και στην προοπτική της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση που το κόμμα αποκτήσει την εξουσία, μια κλιμάκωση των σχέσεων με την Τρόικα θεωρείται στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που αρχές του 2014 η Ελλάδα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί νέο μνημόνιο με την Τρόικα, τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτή η προοπτική ισχύει ακόμη περισσότερο, εάν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην τήρηση των αυστηρών μεταρρυθμίσεων. Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ένα τεράστιο σοκ για τις αγορές».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg