Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Οι Γερμανοί θέλουν να πάρουν ότι απέμεινε: Ενδιαφέρον της Deutsche Telekom για το 10% του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο




(Από την έντυπη έκδοση της "Καθημερινής")

Αναζωπύρωση παρατηρείται στο θέμα της απόκτησης του 10% του ΟΤΕ κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου από την Deutsche Telekom. Ο νέος επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, κ. Τιμόθεος Χέτγκες, ανέφερε ότι η DT δεν σκοπεύει να μείνει στο 40% που κατέχει σήμερα, αρκεί μια νέα εξαγορά να είναι συμφέρουσα για την ίδια....

 Χθες ο νέος επικεφαλής της DT συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΟΤΕ, αλλά και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χέτγκες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη στρατηγική του γερμανικού ομίλου στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, καθώς και για τα σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα, με την υλοποίηση επενδύσεων 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Ο ΟΤΕ αποτελεί για εμάς μια επένδυση στρατηγικής σημασίας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», σχολίασε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο επικεφαλής της DT, προσθέτοντας ότι « (ο ΟΤΕ) έχει επιτύχει τον λειτουργικό μετασχηματισμό του σε μια εταιρεία υψηλών επιδόσεων με υγιή χρηματοοικονομικά και χαμηλό δανεισμό».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς εκθείασε την επένδυση της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «έμπρακτη εμπιστοσύνη» ενός μεγάλου διεθνούς ομίλου προς την ελληνική οικονομία. «Επενδύσεις σαν αυτές της DT και του ΟΤΕ στην Ελλάδα πάνε τη χώρα μπροστά, δημιουργώντας τις υποδομές για τη νέα ψηφιακή εποχή» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι «η επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης». Ο κ. Χέτγκες συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη, της επικεφαλής της DT για την Ευρώπη, Κλόντια Νεμάτ, και τον επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχ. Τσαμάζ. Προηγουμένως τα στελέχη της Deutsche Telekom είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κ. Λουρόπουλο.

Στελέχη του ΟΤΕ χαρακτήριζαν χθες τις επαφές του νέου επικεφαλής της DT με την πολιτική ηγεσία της χώρας συναντήσεις γνωριμίας. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αρχίζουν να διακρίνουν ένα «ταγκό» της κυβέρνησης με τη γερμανική εταιρεία για το εναπομείναν 10% των μετοχών ΟΤΕ, που βρίσκεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και του ΙΚΑ. Ο κ. Χέτγκες άλλωστε, ερωτηθείς χθες σχετικά, κατά τη συνάντησή του με στελέχη του ΟΤΕ, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας για τις συγκεκριμένες μετοχές. «Το 40% δεν αποτελεί προοπτική για το μέλλον...» είπε μιλώντας σε περίπου 400 στελέχη του ΟΤΕ. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η εταιρεία του θα σταθμίσει το κόστος μιας νέας αύξησης της συμμετοχής στον ΟΤΕ.

Από την άλλη πλευρά, και η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το σενάριο διάθεσης της συμμετοχής της στον ΟΤΕ, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης εσόδων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που καθυστερεί. Ωστόσο, καθώς η συμμετοχή συνδέεται με ειδικά δικαιώματα, ακόμη και για πολιτικούς λόγους, ο πωλητής θα απαιτήσει ένα υπερτίμημα, σε αντίθεση με την DT, για την οποία δεν υφίσταται μια τέτοια υποχρέωση. Από την άλλη τα ειδικά αυτά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να έχουν και ημερομηνία λήξης, δεδομένου ότι έχουν εισέλθει και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αλήθεια είναι ότι η DT έχασε πέρυσι την ευκαιρία μιας φθηνής εξαγοράς του 10% του ΟΤΕ. Η μετοχή του τελευταίου, από τα δύο ευρώ το καλοκαίρι του 2012 έχει ανακάμψει σήμερα μεταξύ 10 και 12 ευρώ. Μάλιστα, την αύξηση αυτή υπογράμμισε χθες ο κ. Χέτγκες στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, ως απόρροια της καλής πορείας του Οργανισμού. Και σήμερα, η απόκτηση του 10% του ΟΤΕ αποτιμάται με όρους χρηματιστηριακής αξίας στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ αν απαιτηθεί υπερτίμημα, η DT πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι όποιοι ενδοιασμοί της γερμανικής εταιρείας για το τίμημα της εξαγοράς αυτής θα μπορούσαν να αμβλυνθούν σε ένα πιθανό ενδεχόμενο πώλησης της T-Mobile στις ΗΠΑ, κάτι που αρχίζει να «αναθερμαίνεται» εκ νέου με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει μεταξύ DT και Sprint.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg