Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Υπό τον έλεγχο ενόπλων αεροδρόμια στην Κριμαία

Υπό τον έλεγχο ενόπλων αεροδρόμια στην Κριμαία
(Φωτογραφία:  Reuters )
 
Η Κριμαία αποτελεί τα τελευταία 24ωρα το επίκεντρο των εξελίξεων στην Ουκρανία. Τα ξημερώματα της Παρασκευής ένοπλοι πήραν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, περιπολώντας ακόμα και στον πύργο ελέγχου.  
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν εμποδίζουν τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ένοπλοι κρατούν αυτόματα όπλα και ελέγχουν τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Interfax ότι περίπου 50 άνδρες ντυμένοι με στρατιωτικές στολές μπήκαν στο αεροδρόμιο κρατώντας σημαίες του ρωσικού ναυτικού.

Ένας άνδρας που ονομάζεται Βλαντιμίρ δήλωσε στο Reuters ότι είναι εθελοντής και βοηθά την ομάδα, αν και -όπως είπε- δεν ξέρει για ποια ακριβώς ομάδα πρόκειται. «Είμαι με τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές, και είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε την τάξη» είπε.

Το πρακτορείο Interfax μεταδίδει επίσης ότι ρώσοι στρατιώτες έχουν υπό τον έλεγχό τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη.

Οι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου.

Επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στην περιοχή, το Interfax μεταδίδει ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Οι εξελίξεις στην Κριμαία, τα τελευταία 24ωρα, είναι καταιγιστικές. Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαΐου -ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές που έχουν εξαγγελθεί- θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.

Νωρίτερα την Πέμπτη, επικράτησε ένταση στην περιφερειακή πρωτεύουσα Συμφερόπολη όταν ένοπλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν το κτήριο της τοπικής Βουλής. Οι ένοπλοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία, υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε: «Απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία (...) Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».
ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg