Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για το Κυπριακό


 Σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για το Κυπριακό
Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συνέλθει σύντομα για να εξεταστούν θέματα που αφορούν την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, με αφορμή δηλώσεις πολιτικών ηγετών μετά τη συνάντηση τους με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου για συζήτηση των προτάσεων που καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.


Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, κυρίων Αναστασιάδη και Έρογλου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι, από τη γενική ενημέρωση δεν φαίνεται να υπάρχει μετακίνηση της τουρκικής πλευράς από τις αδιάλλακτες θέσεις που καταθέτει τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «η σημερινή συνάντηση εξαντλήθηκε κυρίως σε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο για τις συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο όσο και για άλλες επαφές και συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, και υπήρξε, επίσης, μία πολύ γενική αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια στιγμή, σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και συζήτηση των προτάσεων που καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ζήτησαν και οι Οικολόγοι.

Ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, επισήμανε ότι ενδιαφέρει η ουσία των προτάσεων που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυπριακή ηγεσία, «γι’ αυτό κι έχουμε ζητήσει να έχουμε πρόσβαση στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί και να γίνει συζήτηση επί των εγγράφων σε πολιτικό επίπεδο».

Η συζήτηση επί της ουσίας των συνομιλιών μπορεί να γίνει και να είναι αποτελεσματική μόνο όταν γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η δική μας πλευρά αλλά και τις προθέσεις της δικής μας πλευράς, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

«Όσον αφορά τις συνομιλίες, έχουμε κάποιες ανησυχίες από πλευράς τουλάχιστον τακτικής, γιατί όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο των εγγράφων», πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, και σημείωσε ότι το θέμα της συμμετοχής της Συμμαχίας Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο ρυθμίστηκε παρά τις ενστάσεις κάποιων.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Όζερσαϊ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Κυπριακού και στέλνει σημαντικά μηνύματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο κ. Όζερσαϊ αναφέρθηκε στην πορεία των συνομιλιών και παραδέχτηκε ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε στασιμότητα.

Ο ίδιος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του γι' αυτή την εξέλιξη.

Ο κ. Όζερσαϊ αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να θέσει επί τάπητος θέματα και κεφάλαια τα οποία έχουν συμφωνηθεί την προηγούμενη περίοδο. Αναφερόμενος σε αυτά, ο κ. Όζερσαϊ δηλώνει ότι η επόμενη φάση στις συνομιλίες, χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα.

Ο ίδιος επισημάνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ένας οδικός χάρτης στις συνομιλίες.

Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου. Κατά την άποψη του, με τα σημερινά δεδομένα, οι φυσικοί πόροι ενδέχεται να δώσουν διαστάσεις στα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι συνομιλίες.

«Η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι μια κοινότητα, ένας από τους συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων, μπορεί να πράξει όπως επιθυμεί, δίχως να χρειάζεται να λάβει υπόψη της την άποψη της άλλης πλευράς, στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Αυτή η στάση δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού Αντιθέτως δημιουργεί ένα νέο εμπόδιο», τόνισε ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg