Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΡΩΣΙΑ: Καπνίστε γιατί...χανόμαστε!

Ρωσία: Απώλειες 600 εκατ. δολαρίων από την απαγόρευση του καπνίσματος

Μέχρι προσφάτως τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι χώροι όπου μπορούσε κανείς να απολαύσει το τσάι του στη Ρωσία, ήταν κατάμεστοι από καπνιστές που απολάμβαναν το τσιγάρο ή τον ναργιλέ τους.
Ωστόσο, μετά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα την 1η Ιουνίου...


... έπειτα από κυβερνητική απόφαση, οι απώλειες για τους επιχειρηματίες αναμένεται να είναι τεράστιες.

Εξαιτίας του νόμου που έχει στόχο τη μείωση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, αλλά και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, υπολογίζεται πως θα σημειωθούν απώλειες της τάξης των 600 εκατ. δολαρίων ετησίως στους ιδιοκτήτες μπαρ που προσφέρουν στους πελάτες τους ναργιλέδες, καθώς θα αναγκαστούν να τους τροποποιήσουν ώστε να αποτρέπεται η χρήση καπνού.

«Όσοι είναι εθισμένοι στη νικοτίνη επιλέγουν άλλους χώρους που δε συμμορφώνονται με την απαγόρευση και διατηρούν παράνομα ναργιλέδες με καπνό», δήλωσε ιδιοκτήτης μπαρ στη Μόσχα, ο οποίος επισήμανε ότι τουλάχιστον το 10% των εστιατορίων δεν ακολουθούν κατά γράμμα το νέο νόμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg στα ρωσικά εστιατόρια τουλάχιστον 30 εκατ. ναργιλέδες προσφέρονταν ετησίως στους πελάτες προς 20 δολάρια έκαστος, ενώ άλλα 20 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι καπνίζονται στις ιδιωτικές κατοικίες των Ρώσων.

Ο ναργιλές, μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα προσοδοφόρος καθώς για να τον ετοιμάσει ο επιχειρηματίας δαπανά μόλις 1,5 δολάρια ενώ τον προσφέρει στον πελάτη έναντι 25 δολαρίων.

Τώρα, με την εφαρμογή του νόμου, όμως, οι επιχειρηματίες καλούνται να αντικαταστήσουν τον καπνό με φρούτα, όπως μήλα, ροδάκινα και σταφύλια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προστεθεί γεύση πεπονιού αλλά και εξωτικών φρούτων για ένα κόστος που ξεκινά από 33 δολάρια και μπορεί να αγγίξει τα 116.

Ωστόσο, οι πελάτες δε βλέπουν πολύ θετικά την αλλαγή, καθώς οι εθισμένοι στη νικοτίνη δύσκολα θα συμβιβαστούν με έναν ναργιλέ μόνο με φρούτα.

Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι καφετέριες στη Μόσχα που έχουν πάψει να προσφέρουν στο κοινό ναργιλέδες, ενώ άλλοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τα εστιατόριά τους μόνο για καπνιστές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg