Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις φυλακές



Με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και μέσα σε συνεχές κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε σε Β΄ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με αλλαγές στον ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα.


Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εστίασαν κυρίως τις έντονες επικρίσεις τους στους όρους διαβίωσης και κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ανοικτός σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές ενώ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορώντας την για προσπάθεια εντυπώσεων με το να αρκείται σε κριτική χωρίς να καταθέτει καμία εναλλακτική πρόταση.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η μείωση στα πέντε από δέκα χρόνια, όπως αρχικά προβλεπόταν, ο χρόνος παραμονής κρατούμενου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Επίσης εφαρμόζεται η οριστική παύση των προνομίων βουλευτών εφόσον υπάρξει σε δεύτερο βαθμό οριστική καταδικαστική απόφαση.

Την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, προκάλεσε η αναφορά του κ. Αθανασίου, ότι η Ελλάδα έχει πολλές αιτήσεις κρατουμένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να εκτίσουν τις ποινές τους στην χώρα μας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για ανακρίβειες και ζήτησε από τον υπουργό να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία.

Μίλησε για νομοσχέδιο έκτρωμα, υποστηρίζοντας πως είναι ότι «πιο νοσηρό και σκοτεινό έχει ποτέ επιχειρηθεί να εισαχθεί στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Υποστηρίζοντας το αίτημα της η κ. Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε παιδαγωγική και διαφωτιστική μια επίσκεψη σε φυλακές της χώρας, ειδικά τώρα όπως είπε, που 4.500 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Για ασκήσεις επαναστατικής πολιτικής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, τονίζοντας ότι αν η κ. Κωνσταντοπούλου συνεχίζει να διακόπτει συνεχώς, εκείνος θα σηκωθεί να φύγει από την Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικότερων αλλαγών ζητώντας μεταξύ άλλων καλύτερους όρους διαβίωσης κρατουμένων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας όπως στο να μην απαγορεύεται το επισκεπτήριο για συγγενείς και συνηγόρους τους.

Για νομοσχέδιο με ασαφείς όρους που πέφτει σε ιδεολογικό κενό, μίλησε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με τις διατάξεις για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας «κάνουμε ανασφαλή την ασφάλεια».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστηρίζοντας ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου για τη δημιουργία φυλακών Γ’ τύπου, το μόνο που δημιουργεί είναι κλίμα τρομολαγνείας ενώ εισάγεται ένα μόρφωμα που καμία σχέση δεν έχει με τον σκοπό του σωφρονισμού.

«Έτσι όπως οριοθετούνται τα κριτήρια για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας καταργούν τον σωφρονιστικό σκοπό της φυλάκισης που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο», υποστήριξε από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές η Θεοδώρα Τζάκρη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg