Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Κάμερον: "Επιλέξατε έναν 'insider' καριέρας"

 
 
Κουβαλώντας στους ώμους βαριά ήττα στην εκστρατεία κατά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλά για «μαύρη ημέρα για την Ευρώπη» και χαρακτηρίζει «βαρύ σφάλμα» την απομάκρυνση της ΕΕ από την αρχή τη συναίνεσης. «Σε μία Ευρώπη που ζητά επειγόντως μεταρρυθμίσεις επιλέξατε έναν 'insider' καριέρας» λέει στους Ευρωπαίους ηγέτες. Και προειδοποιεί πως η παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση θα είναι πλέον «πιο δύσκολη»...

Πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη μέχρι στιγμής προειδοποίηση για βρετανική «έξοδο» εάν δεν επιτευχθούν σημαντικά βήματα μεταρρύθμισης στην ΕΕ, όμως κατά τον Guardian o Ντέιβιντ Κάμερον δεν εμφανίστηκε σε τόσο «εμπόλεμη» διάθεση όσο κάποιοι ανέμεναν.

«Το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας έγκειται στην παραμονή σε μία αναμορφωμένη ΕΕ. Αλλά η δουλειά έχει γίνει πιο δύσκολη» ήταν η απάντηση Κάμερον σε ερώτηση εάν θα έφθανε μέχρι του σημείου να προτείνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση στο δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει για το 2017, εφόσον επανεκλεγεί.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ύπρ του Βελγίου μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι επέλεξε να επιμείνει στην ψηφοφορία -την πρώτη που έχει διενεργηθεί ποτέ για την προεδρία της Κομισιόν- διότι όταν πιστεύεις σε μία αρχή, εν προκειμένω την αρχή της συναίνεσης, πρέπει να παραμένεις πιστός σε αυτήν.

Τόνισε ότι ήθελε να καταγραφεί η διαφωνία του στην απομάκρυνση του Συμβουλίου από την αρχή της συναίνεσης, και χαρακτήρισε βαρύ λάθος το γεγονός ότι δεν συνεργάστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να βρουν μία εναλλακτική υποψηφιότητα σε αυτή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

«Αυτή είναι μία κακή ημέρα για την Ευρώπη. Κινδυνεύει να υπονομεύσει τη θέση των εθνικών κυβερνήσεων. Κινδυνεύει να υπονομεύσει την εξουσία των εθνικών Κοινοβουλίων» δήλωσε ο Κάμερον, διαμηνύοντας παράλληλα ότι όλες του οι κινήσεις υπαγορεύονταν και θα υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας.

«Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ενεργεί μόνο όταν μπορεί όντως να κάνει τη διαφορά. Τα εθνικά Κοινοβούλια πρέπει να έχουν ισχυρότερο ρόλο» επανέλαβε και υπογράμμισε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάγκη να εξεταστούν οι βρετανικές ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ΕΕ τώρα συνειδητοποιεί ότι όταν ο ίδιος λέει κάτι, το εννοεί, και διεμήνυσε ότι θα εργαστεί εντατικά και αποφασιστικά για να επιτύχει τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Η στήριξη στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από μία πρωτοφανή ψηφοφορία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ήλθε ως βαρύ πλήγμα για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε θεωρήσει πως σύμμαχοι-κλειδιά θα τον υποστηρίξουν κατά του «φεντεραλιστή» Γιούνκερ, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υποστηρίχθηκε από Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αρχικά είχε διαφανεί να εκφράζει αμφιβολίες, τελικώς στήριξε τον Γιούνκερ δημόσια και επίμονα υπό το βάρος των επικρίσεων που δέχτηκε στο εσωτερικό της Γερμανίας αφότου υπαινίχθηκε τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να εξεταστούν και άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν -παρά τη «γραμμή» που δίνει η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η εκλογή κινδύνευσε να οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ ηγετών και Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο παίρνει τη σκυτάλη στην εκλογή του προέδρου της Κομισιόν -εξουσία, η οποία πάντως δεν βρίσκει αντίθετο μόνο το Ντέιβιντ Κάμερον.

Μετά την ψηφοφορία στη Σύνοδο Κορυφής -στην οποία βρήκε σύμμαχο μόνο στο πρόσωπο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν- ο Κάμερον «τουίταρε» την οργή του μιλώντας για «θλιβερή στιγμή».

«Είπα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι μπορεί να μετανοιώσουν τη νέα διαδικασία για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν. Πάντα θα υπεραμύνονται των βρετανικών συμφερόντων» ήταν η δήλωση με αποδέκτη τους Βρετανούς ψηφοφόρους, που του έδωσαν «χαστούκι» στις πρόσφατες ευρωεκλογές αναδεικνύοντας πρώτη δύναμη το ευρωφοβικό Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ -που συγκρότησε προ ημερών και τη δική του πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ερωτηθείς εάν έκρινε λανθασμένα τις προθέσεις της Άνγκελα Μέρκελ, ο Κάμερον απάντησε πως έχει συνεργαστεί στενά με την Γερμανίδα καγκελάριο σε πολλά ζητήματα. Σήμερα βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές, και συχνά αυτό συμβαίνει.

Η αντίδραση των Εργατικών της Βρετανίας στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής ήταν σκληρή. Ο Έντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι ο Κάμερον έχει καταστεί πλέον ένας «τοξικός πρωθυπουργός» που δεν μπορεί να υπεραμυνθεί του εθνικού συμφέροντος της χώρας διότι όταν υποστηρίζει κάτι απομακρύνει τους συμμάχους της χώρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg