Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Επένδυση στην Ελλάδα: 3.000 υπογραφές «αρμοδίων» και μη, για να μπορέσει να προχωρήσει μόνον η πρώτη φάση!!

Πολλά και... ζεστά θα μπορούσαν να είναι τα εκατομμύρια που θα έμπαιναν στα δημόσια ταμεία αλλά λόγω της γραφειοκρατίας, είτε της ελληνικής είτε της ευρωπαϊκής, η Ελλάδα βλέπει ελπιδοφόρες ευκαιρίες επενδύσεων να απομακρύνονται μέρα με την μέρα.


Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει όπως είναι γνωστό «διώξει» υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι είδαν τις υποθέσεις τους να βαλτώνουν είτε στα συρτάρια των υπουργείων είτε στα ελληνικά δικαστήρια... Μία κατάσταση που είναι γνωστή στους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, αλλά και στις πρεσβείες ξένων χωρών που είτε αυτοβούλως είτε μετά από πρόταση, έχουν κληθεί να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως πολλές από τις επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην χώρα μας, πέραν των φορολογικών εσόδων. Όπως αναφέρει η Καθημερινή στο ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου, σύμβουλοι επιχειρήσεων αναφέρουν ως χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί το γεγονός πως επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον νόμο του fast track, ο οποίος προβλέπει αδειοδότηση σε διάστημα μηνών –και σε διαφορετική περίπτωση αυτόματη, αυτοδίκαιη αδειοδότηση– παραμένουν αίολες.

Μία από τις χαρακτηριστικότερες των περιπτώσεων είναι η επένδυση Costa Navarino, για την οποία χρειάστηκαν 3.000 υπογραφές «αρμοδίων» και μη από το 1997, για να μπορέσει να προχωρήσει η πρώτη φάση. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις τότε αποκαλύψεις, έγιναν πάνω από 60 δίκες σε όλους τους βαθμούς, εκδόθηκαν περισσότερες από 25 αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου, πάνω από 40 δημοτικών συμβουλίων, περισσότερες από 20 υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις και 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις για να προχωρήσει το project. Η 12ετία του Costa Navarino, όμως, δεν είναι το μεγαλύτερο διάστημα.

Περισσότερα από 13 χρόνια χρειάστηκαν για να κάνει το ελληνικό κράτος 17 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνουν το λιμάνι του Πειραιά με το εθνικό δίκτυο στο ύψος του Θριασίου. Σήμερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα έχει κάνει άλματα όσον αφορά τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων. Συνολικά σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, ανέβηκε στην 72η από την 100ή θέση. Ομως η 72η θέση προφανώς και δεν είναι επαρκής για να προσελκύσει τις επενδύσεις για τις οποίες διψάει η οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg