Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Βρετανοί θα έκλεβαν τον Λέοντα της Αμφίπολης και άλλα 1.000 κομμάτια;;

Συγκλονιστική αποκάλυψη: Βρετανοί θα έκλεβαν τον Λέοντα της Αμφίπολης και άλλα 1.000 κομμάτια

Μια μεγάλη κλοπή των αρχαίων της Αμφίπολης προσπάθησαν να κάνουν οι Βρετανοί στρατιώτες στήνοντας ουσιαστικά μια νέα επιχείρηση τύπου «Ελγίνεια». Όπως είπε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους αρχαιολόγους για τα ευρήματα της ανασκαφής...


... αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφατζής, μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1.000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τοο μεγαλοπρεπές άγαλμα, τον Λέοντα, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την "Ημερησία", συγκεκριμένα, το 1916 η βρετανική ταξιαρχία είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση μαζικής κλοπής των αρχαίων. Οι Βούλγαροι και οι Αυστριακοί επιτέθηκαν στις φορτηγίδες οι οποίες ναυάγησαν, οπότε τα αρχαία μέλη σώθηκαν - αν και παρέμειναν στο βυθό του Στρυμόνα.

Οι δόμοι του Περιβόλου λαξεύτηκαν επί τόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξήγησε για το εντυπωσιακό μνημείο ο κος Λεφαντζής, ενώ τόνισε ότι η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψη του, είναι εσφαλμένη.

Αυτό διότι ο Broneer που έκανε την αναστήλωση, χρησιμοποίησε οριζοντίως, σαν σκαλοπάτια, κομμάτια του Περιβόλου από τον Τύμβο Καστά.

Ο κος Λεφαντζής αποκάλυψε ακόμα ότι κάτοικοι της περιοχής επιστρέφουν κρυφά κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους! «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας», λέει ο κος Λεφαντζής

Συγκλονιστική αποκάλυψη: Βρετανοί θα έκλεβαν τον Λέοντα της Αμφίπολης και άλλα 1.000 κομμάτια

Ο αρχιτέκτονας κατόπιν αναφέρθηκε στον περίβολο, ο οποίος σε κάτοψη, εμφανίζεται ως κυκλικός, στο χώρο όμως είναι ελλειψοειδής, με δύο κέντρα και κλίση από βορρά προς νότο, διότι έπρεπε, όπως εξήγησε, ακόμη και αυτός να έχει ρύση:

«Υπάρχει σχέση χρυσής τομής ανάμεσα στα μέλη του περιβόλου και σε εκείνα του Λέοντα» αναφέρει ο αρχιτέκτονας, επομένως, κατά τον κ. Λεφαντζή, υπάρχει ταύτιση του μνημείου με το λιοντάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg