Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Μια μυστική συνάντηση για τα "στημένα"

http://www.maltastar.com/userfiles/tn/t_460x0_football_corruption.jpg

Tην Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήχθη συνάντηση που κρατήθηκε μυστική και είχε ως αντικείμενο τον συντονισμό για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χειραγωγημένων αγώνων στην Ελλάδα...


 Η συνάντηση έγινε παρουσία εκπροσώπων της Ιντερπόλ και της FIFA, που έχουν υπογράψει δεκαετή σύμβαση συνεργασίας για την καταπολέμηση της μάστιγας των «στημένων» αγώνων, που διογκώνεται διαρκώς απειλώντας την ακεραιότητα των αγώνων.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο επικεφαλής της συνεργασίας Ιντερπόλ – FIFA, Tζον Aμποτ, ο οποίος ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της «τρομοκρατίας». Επίσης παρούσα από την πλευρά της Ιντερπόλ ήταν η Ντανιέλα Τζούφρι από το τμήμα της αθλητικής ακεραιότητας.

Τη FIFA εκπροσώπησε η Φραντζέσκα Χόμπεργκ του τμήματος Καταπολέμησης Χειραγώγησης Αγώνων. Στη συνάντηση προήδρευσε ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Σπύρος Παπασπύρου μαζί με ακόμα δύο στελέχη της αστυνομίας, τους κ. Χαλιβόπουλο και Λώλη. Παρόντα, επίσης, ήταν και δύο στελέχη της οικονομικής αστυνομίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσωπήθηκε από την Αντωνία Ζαφειροπούλου και τον Χρήστο Κάτσικα, ενώ υπήρχε και εκπρόσωπος της ΔΕΑΒ. Επίσης υπήρχε εκπρόσωπος από την εισαγγελία, τον ΟΠΑΠ και ο Νίκος Θεοδώρου από τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.

Από την πλευρά του ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ εκπροσωπήθηκε από τον εκτελεστικό γραμματέα Παυσανία Παπανικολάου και τον υπεύθυνο ακεραιότητας (integrity officer) Δημήτρη Δαβάκη, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τους «στημένους» αγώνες. Eπίσης υπήρχε εκπρόσωπος από τη Σούπερ Λίγκα και ο Σταμάτης Συρίγος από τον ΠΣΑΠ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των «στημένων» αγώνων και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο καθώς και η επίτευξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των βασικών εταίρων για την ανάπτυξη ενός εθνικού συντονιστικού πλαισίου σχετικά με την πρόληψη των «στημένων» αγώνων.

Το συμπέρασμα της συνάντησης είναι ότι οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων πρέπει να ενωθούν και να συντονίσουν τις δράσεις τους προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του φαινομένου. Από τον Τζον Aμποτ ζητήθηκε να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου δράσης και να βρίσκονται σε επαφή μαζί του.

Η πιο «δεσμευτική» απόφαση που ελήφθη είναι να δημιουργηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 ένας αξιόπιστος μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών που αφορούν τους «στημένους» αγώνες.

Ανάλογες συναντήσεις για την ακεραιότητα του αθλήματος έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου υπάρχει πρόβλημα. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 2012 στη Φινλανδία και ακολούθησαν η Ωκεανία, η Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη. Ακόμη, έχει υπάρξει συνεργασία της Ιντερπόλ για το θέμα της καταπολέμησης των «στημένων» αγώνων με τις αστυνομίες της Κροατίας και της Ιταλίας.
Η Ιντερπόλ είχε υπό παρακολούθηση το Μουντιάλ της Βραζιλίας και το ίδιο θα κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Το συμπέρασμα για την ύπαρξη κοινής δράσης ομοιάζει με το περιεχόμενο της σύμβασης κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων που υπέγραψαν η Ελλάδα και άλλα 14 κράτη–μέλη της Ε.Ε. στις 18 Σεπτεμβρίου στην Ελβετία στον πλαίσιο της EPAS (διευρυμένη συμφωνία για τον αθλητισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση) και προβλέπει τη δημιουργία εθνικής πλατφόρμας, στην οποία θα μετέχουν κρατικοί φορείς, αθλητικοί οργανισμοί και στοιχηματικές εταιρείες (βλ. «Κ», 28/9/2014).

Απουσία δράσεων από την ελληνική ομοσπονδία

Από όσα διημείφθησαν στη συνάντηση φάνηκε ότι δεν έχουν δείξει όλοι οι εμπλεκόμενοι τον ίδιο ζήλο όσον αφορά τις δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για παράδειγμα η ΕΠΟ, που είναι η υπερκείμενη ποδοσφαιρική αρχή και συνεπώς εκ των πραγμάτων καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, φέρεται να μην παρουσίασε καμία πρόταση υπό τη δικαιολογία ότι ο «υπεύθυνος ακεραιότητας» ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του και δεν έχει αποκτήσει ακόμη επαρκή γνώση.

Ομως, αυτό δεν δικαιολογεί την απουσία δράσεων από την πλευρά της ΕΠΟ. Παρατηρήθηκε μάλιστα από την εκπρόσωπο της FIFA ότι στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η ομοσπονδία και ο «υπεύθυνος ακεραιότητας» δεν λειτούργησαν και υποκαταστάθηκαν από τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς, η οποία «έτρεξε» πέρυσι σε συνεργασία με τη Σούπερ Λίγκα πρόγραμμα εκπαίδευσης κατά των «στημένων» σε ποδοσφαιριστές μικρότερων ηλικιών.

Επίσης σε αντίθεση με τον ΠΣΑΠ, που παρουσίασε στην Ιντερπόλ και τη FIFA το διήμερο συνέδριο με τίτλο «Don’t fix it». που διοργάνωσε πριν από ένα χρόνο, η ΕΠΟ δεν είχε να παρουσιάσει κάποια σχετική πρωτοβουλία.

Αναφέρθηκε, δε, ότι ενώ έχει κληθεί από τη FIFA σε τρεις συναντήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα δεν έστειλε εκπρόσωπο και επίσης σχολιάστηκε αρνητικά ότι ενώ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της από τον περασμένο Φεβρουάριο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιντερπόλ, που φέρει το τίτλο «Πρόληψη του φαινομένου των χειραγωγημένων αγώνων», δεν το έχει μεταφράσει στα ελληνικά.

Αμεση σχέση με τα παραπάνω έχει και η απροθυμία της ΕΠΟ να οδηγήσει τους φακέλους με τα ύποπτα ματς που έχουν τη σφραγίδα της UEFA και τον χαρακτήρα καταγγελίας στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου προκειμένου να διερευνηθούν.

Η στάση της διοίκηση Σαρρή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική που ασκούσε η ομοσπονδία έως το 2011, παραβιάζει τις αποφάσεις της UEFA που ελήφθησαν από την 38η τακτική γενική συνέλευση στην Αστάνα του Καζαχστάν τον περασμένο Μάρτιο, και καταστρατηγεί το άρθρο 17 του πειθαρχικού της κώδικα που επικυρώθηκε στη Γ.Σ. της ΕΠΟ τον περασμένο Ιούνιο και προβλέπει ότι «τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ χωρίς καθυστέρηση και πριν από την ετυμηγορία των ποινικών δικαστηρίων θα εκδικάζουν τις υποθέσεις». Ηδη για τη φετινή σεζόν έχουν σταλεί πέντε αγώνες ως ύποπτοι.

Κατά συνέπεια, όταν η ΕΠΟ με τη στάση της δείχνει ένα «ψευδεπίγραφο» ενδιαφέρον, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί παθητικά και αδιάφορα, η όποια προσπάθεια για συντονισμό δράσης εκ προοιμίου τορπιλίζεται.










πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg