Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Πιο πιθανό να πεθάνει κανείς στα... γενέθλιά του!

Πιο πιθανό να πεθάνει κανείς στα γενέθλιά του λένε οι επιστήμονες
 
Συνέβη στην ηθοποιό Ινγκριντ Μπέργκμαν, στην ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Μπέτι Φρίντμαν και ασφαλώς η πιο γνωστή περίπτωση είναι εκείνη του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ολοι τους πέθαναν την ημέρα των γενεθλίων τους. Σπάνιο; Οχι και τόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ο μέσος όρος θανάτων την ημέρα των γενεθλίων είναι 6,7% πιο υψηλός απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, εκτιμά ο οικονομικός ερευνητής Πάμπλο Πένια από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Βάσει της προσωπικής του έρευνας μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο στους νέους ανθρώπους. Οι πιθανότητες επίσης να μετατραπεί η - για πολλούς - πιο ευτυχισμένη μέρα του χρόνου σε τραγωδία αυξάνονται τα Σαββατοκύριακα.

Για τις ανάγκες της μελέτης του, ο Πένια ανέλυσε τα αρχεία της Διοίκησης Κοινωνικής Ασφάλισης για 25 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πέθαναν από το 1998 έως το 2011. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναλογία θανάτων – γεννήσεων κατά τη διάρκεια του έτους, ο Πένια επικεντρώθηκε στις εποχικές τάσεις.

Από τα στοιχεία καθαυτά δεν προκύπτουν πληροφορίες για τα αίτια των θανάτων ή για τα χαρακτηριστικά των θανόντων. Προκύπτουν ωστόσο κάποιες σταθερές, όπως αναφέρει η Washington Post.

Το ποσοστό της τραγικής σύμπτωσης, για παράδειγμα, αυξάνεται ραγδαία (25,4%) στους νέους ανθρώπους, ηλικίας 20-29 ετών – πιθανότατα, δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά στα πάρτι γενεθλίων. Το ίδιο συμβαίνει, για όλες τις ηλικίες, εάν τα γενέθλια πέφτουν Σαββατοκύριακο. Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, η ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών είναι η πιο επιρρεπής, αφού το ποσοστό θανάτου στα γενέθλια σχεδόν διπλασιάζεται (48,3%).

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που «αμαυρώνει» τη χαρά των γενεθλίων. Το 2012, μία αντίστοιχη έρευνα, η οποία είχε δημοσιευθεί στην Επιθεώρηση «Annals of Epidemiology», είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιο πιθανό (14%), οι άνω των 60 να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στα γενέθλιά τους.

Οι ερευνητές τότε, οι οποίοι είχαν μελετήσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια θανάτους, είχαν ανακαλύψει ότι τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα είναι υψηλότερα κατά 18,6% και 21,5% αντίστοιχα στα γενέθλια. Από τα τραγικά αποτελέσματα εκείνης της έρευνας ήταν επίσης ότι ένα 34,9% αφορούσε αυτοκτονίες και ένα 44% θανάτους από πτώση.

Τι μπορεί να συνδέει όμως τον θάνατο και τα γενέθλια και τέλος πάντων εάν υπάρχει λογική ερμηνεία του φαινομένου, παραμένει ακόμη θολό. Ο Πένια δεσμεύεται ότι θα επανέλθει με περισσότερες απαντήσεις, κυρίως όσον αφορά τα πιθανά κοινωνικοοικονομικά αίτια του φαινομένου, ώστε, ει δυνατόν, να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους δυσάρεστες «συμπτώσεις».

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου
ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg