Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Παρέμεναν στο Πρίντεζι οι διασωθέντες λόγω καιρού

Δεν πραγματοποιήθηκε η πτήση για τους διασωθέντες λόγω καιρού

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των διασωθέντων του Norman Atlantic. Δεκάδες Έλληνες που αποβιβάστηκαν από το ελικοπτεροφόρο San Giorgio και το σκάφος Durand de la Penne του ιταλικού πολεμικού ναυτικού αργά το βράδυ της Τρίτης...


... παρέμεναν στο Πρίντεζι της Ιταλίας, καθώς η πτήση για τον επαναπατρισμό τους δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Πρίντεζι, όταν 205 διασωθέντες, μεταξύ αυτών 106 Έλληνες, αποβιβάστηκαν στο Πρίντεζι από το ελικοπτεροφόρο. Στο λιμάνι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς συγγενικά τους πρόσωπα, αναμένοντας με αγωνία να σφίξουν στην αγκαλιά τους ξανά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν σε ειδικούς χώρους υποδοχής για να τους εξετάσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τους δόθηκαν ρούχα.

Μέλη του πληρώματος που ήταν μεταξύ των διασωθέντων οδηγήθηκαν στο κεντρικό λιμεναρχείο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η ιταλική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, εν πλω βρίσκεται το Aby Jannette με διασωθέντες του Norman Atlantic, με προορισμό το λιμάνι Τάραντα της Ιταλίας, όπου αναμένεται να φθάσει στις 14:00.

Συνολικά, οι έλληνες διασωθέντες από το Norman Atlantic είναι 236, ωστόσο οι λίστες αναμένεται να επικαιροποιηθούν εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά τις λίστες επιβαινόντων και διασωθέντων, συνεχίζεται το αλαλούμ.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η ΑΝΕΚ εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία τροποποιεί τον αριθμό των επιβαινόντων στο Norman Atlantic, σε 474 άτομα -δηλαδή ένα λιγότερο από την προηγούμενη ανακοίνωση.

Η διασταύρωση στοιχείων των επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο συνεχίζεται από τις ιταλικές, αλλά και από τις ελληνικές αρχές με τα νούμερα να μην συμφωνούν. Παράλληλα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων.


Υπό αυτό το κλίμα, σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ναυτιλίας, τίθενται υπό αμφισβήτηση ακόμη και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πρώτο Έλληνα που εντοπίστηκε νεκρός. Ως επιχείρημα αναφέρεται το γεγονός ότι ο γιος του θύματος δεν αναγνώρισε τη σορό που του έδειξαν οι ιταλικές αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ιταλών, η νεκροί ανέρχονται σε 13 -μεταξύ των οποίων και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, προειδοποίησε νωρίτερα ότι μέσα στο πλοίο είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλοι σοροί.

Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και παράνομοι μετανάστες και τρεις από αυτούς έχουν ήδη αναγνωριστεί: πρόκειται για δύο Αφγανούς και έναν Σύρο ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι αναμφίβολα υπήρχαν και άλλοι παράνομοι μετανάστες, κρυμμένοι στις νταλίκες που μετέφερε το Norman Atlantic. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά.

Στην αβεβαιότητα αυτή προστίθενται και τα ερωτηματικά για τους τυχόν αγνοούμενους αφού εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των επιβατών του πλοίου. 










πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg