Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

"Πρωτιά" της Νέας Δημοκρατίας στη στάση πληρωμών

(Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εφημερίδα Παραπολιτικά)

Τέσσερα χρόνια απλήρωτα ενοίκια, με συνέπεια ο ιδιοκτήτης να χάσει το κτίριό του, 2,5 μήνες απλήρωτοι οι 200 εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία, 9 μήνες απλήρωτοι οι υπάλληλοι των περιφερειακών κομματικών οργανώσεων και δάνεια-χρέη κοντά στα 160 εκατομμύρια ευρώ συνθέτουν το σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διαχειρίζεται τα του οίκου του...


...με τον πλέον τραγικό και οικονομικά επιζήμιο τρόπο. Παραλλήλως, οι πιστωτές, οι προμηθευτές και οι πάσης φύσεως παρέχοντες υπηρεσίες (από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μέχρι τα συνεργεία καθαρισμού) σχηματίζουν ουρές και απαιτούν τα χρήματά τους, ενώ ακόμη και το τουριστικό γραφείο με το οποίο επί δεκαετίες συνεργαζόταν η Ν.Δ. σταμάτησε να εκδίδει αεροπορικά εισιτήρια για τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του.

Αρχικώς, όσον αφορά το μίσθιο του τριώροφου κτιρίου της Λεωφόρου Συγγρού, εμβαδού 7.500 τ.μ., το πρώτο συμβόλαιο που συντάχθηκε την άνοιξη του 2011 καθόριζε το ύψος του στα 95.000 ευρώ μηνιαίως, με 12ετή σύμβαση, συν τρία έτη ανανέωση. Το ακίνητο ανήκε στην τεχνική εταιρεία της οικογένειας Βωβού, η οποία το απώλεσε προ 1,5 έτους, καθώς οι Νεοδημοκράτες δεν είχαν καταβάλει σχεδόν κανένα ενοίκιο.

Και τούτο διότι είχε συμφωνηθεί, ως λέγεται, με τον Δ. Πτωχό, σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά, να γίνουν επισκευές κόστους 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα «συμψηφίζονταν» με τα ενοίκια. Αραγε τι είδους ανακαίνιση ήταν αυτή σε ένα καινούργιο κτίριο, το οποίο έως σήμερα είναι εκμεταλλεύσιμο κατά το ήμισυ, λόγω του τεράστιου οικοδομικού όγκου του;

Τον Ιανουάριο του 2008, η εταιρεία Βωβός υπέγραψε σύμβαση sale and leaseback, αξίας 80 εκατ. ευρώ, με την Εμπορική Leasing και ΑΤΕ Leasing, διάρκειας 20 ετών, για το 100% του κτιρίου. Το leaseback, όμως, αποδείχτηκε καταστροφικό για την ιδιοκτήτρια, καθώς δεν υπήρξαν έσοδα μετά την ενοικίαση στη Ν.Δ., με αποτέλεσμα το τριώροφο να περιέλθει στις διαχειρίστριες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία των «Π» με τον γενικό διευθυντή της Ν.Δ., ο κ. Κώστας Τσιμάρας ανέφερε ότι προ 1 έτους επιτεύχθηκε συμφωνία «κουρέματος» του ενοικίου στα 65.000 ευρώ και το μίσθιο αποδίδεται στη διαχειρίστρια Hellenic Capital (αμερικανικό fund), που εξαγόρασε την Εμπορική Leasing, ενώ η Αγροτική Leasing βρίσκεται σε εκκαθάριση.

Τα «Π» επικοινώνησαν με τον επικεφαλής της Hellenic Capital, κ. Δημήτρη Μπούρα, και του υπέβαλαν δύο ερωτήματα: α) Η Νέα Δημοκρατία πληρώνει τα ενοίκια για το κτίριο; β) Η Hellenic Capital έχει προσφύγει δικαστικώς εναντίον της Ν.Δ., απαιτώντας την είσπραξη των οφειλομένων; «Δεν μπορώ να σχολιάσω τα ερωτήματά σας, ούτε να μιλήσω για τους πελάτες μας», ανέφερε ο κ. Μπούρας. Αν βέβαια δεν υπήρχε δικαστική αξίωση του εκμισθωτή από τον μισθωτή, ο ερωτηθείς θα απέρριπτε εξ αρχής τα ερωτήματα.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της Ν.Δ. (οικ. χρήσης 2013), που υπογράφεται από τον πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, τον γενικό διευθυντή, Κώστα Τσιμάρα, και τη διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, Αννα Πολυχρόνη, το ύψος των χρεών του κόμματος από τα 140 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στα 160 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα δάνεια η Ν.Δ. τα έλαβε από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 (με διευθυντή τότε τον Μενέλαο Δασκαλάκη) συνήψε δάνειο 15 εκατ. ευρώ με την Πειραιώς. Ο προκάτοχος του κ. Τσιμάρα, Θανάσης Σκορδάς, δηλώνει στα «Π» ότι επί των ημερών του ελήφθη ένα δάνειο 2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα ποσά που περιλαμβάνονται στο σχετικό εδάφιο του ισολογισμού αφορούν κεφαλαιοποιήσεις τόκων παλαιότερων δανείων, τα οποία έπαψαν να εξυπηρετούνται το 2012, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει διαρκώς ο λογαριασμός.

Ο κ. Τσιμάρας υποστηρίζει ότι σήμερα οι κεφαλαιοποιήσεις των τόκων πληρώνονται, καθώς, βάσει του νέου νόμου, το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας χρηματοδότησης παρακρατείται αναγκαστικώς από τις δανείστριες τράπεζες. Βέβαια, όλοι στη Συγγρού γνωρίζουν ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν τον έχει ο κ. Τσιμάρας, αλλά ο Κώστας Μπούρας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά.

Οι εργαζόμενοι σηκώνουν τον... σταυρό του μαρτυρίου

Οι εργαζόμενοι στη Ν.Δ. σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου, αφού είναι απλήρωτοι επισήμως από 31/12/2014. «Περιμένουμε τη δεύτερη δόση της κρατικής χρηματοδότησης και θα τους εξοφλήσουμε αμέσως», λέει ο γενικός διευθυντής του κόμματος, κ. Τσιμάρας. Πρόκειται για 200 υπαλλήλους στην Αθήνα και καμιά 50αριά στις περιφερειακές ΝΟΔΕ, που δεν αναγνωρίζονται ως προσωπικό από την κεντρική διοίκηση της Συγγρού και είναι ανασφάλιστοι!

Ο κ. Τσιμάρας τούς χαρακτηρίζει εθελοντές με «χαρτζιλίκι» 400 ευρώ, το οποίο όμως έχουν να εισπράξουν από τον Μάιο του 2014! Προ εβδομάδων 15 εξ αυτών, από τις ΝΟΔΕ Εβρου, Καρδίτσας, Κιλκίς, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ανατολικής Μακεδονίας, του έστειλαν επιστολή εν είδει τελεσιγράφου, την ύπαρξη της οποίας επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής.

Καταγγέλλουν στα «Π» ότι, ενώ ελάμβαναν χρήματα από το 2010 με 3-4 μήνες καθυστέρηση, τον περασμένο Μάιο σταμάτησαν εντελώς οι πληρωμές. Πέραν τούτων, το λογιστήριο της Ν.Δ., προφανώς λόγω χρεών στην τράπεζα, επέστρεψε στους… εθελοντές τα φύλλα των αποδείξεων δαπανών που έστελναν κάθε μήνα προκειμένου να πιστωθούν τα 400 ευρώ στους λογαριασμούς τους.

«Τρεις-τέσσερις φορές που μας πλήρωσαν παλαιότερα οφειλόμενα, μας τα έδωσαν στο χέρι ή μας τα έστειλαν μετρητά σε φακέλους», αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Πρόκειται φυσικά για αξιόποινη συναλλαγή, τελεσθείσα από το κόμμα που ως κυβέρνηση είχε κάνει σημαία την πάταξη της μεσαίας φοροδιαφυγής. Να ήταν μόνον αυτή;

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων προσέφυγαν στο ΙΚΑ για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ο κ. Τσιμάρας διαψεύδει, λέγοντας ότι «οι εισφορές πληρώνονται κανονικά, γι’ αυτό και η Ν.Δ. λαμβάνει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας».

Τέλος, σχεδιάζονται απολύσεις στο 50% του προσωπικού της παράταξης, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των αποσπασμένων από το Δημόσιο και τους οργανισμούς, καθώς και των μετακλητών της Βουλής. Ο κ. Τσιμάρας, αν και θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει μια αναδιάρθρωση υπηρεσιών, δηλώνει ότι «δεν θέλουμε να γίνουν απολύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg