Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Στο εδώλιο Κάντας, Λυγινός, Όσβαλντ, Εμμανουήλ και Ευσταθίου


Για τις «μίζες» των γερμανικών υποβρυχίων: Στο εδώλιο Κάντας, Λυγινός, Όσβαλντ, Εμμανουήλ και Ευσταθίου
Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας δείχνει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών σε 32 πρόσωπα για την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος, κατά την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και ενώ το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατείχε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Πρόκειται για τη μεγάλη δικογραφία που είχε μπει στο «μικροσκόπιο» της ανάκρισης πριν από περίπου δύο χρόνια και απέκτησε δυναμική μετά την απολογία-ποταμό του Αντώνη Κάντα, άλλοτε στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έχει καταδικαστεί ήδη σε πολυετή κάθειρξή για δωροδοκία κατά την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Τώρα, με το βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαΐδη, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Αντώνη Χάγια, καθώς και τον Γιώργο Νικολάου.

Με το ίδιο βούλευμα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφαίνονται ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος έχει συμπληρώσει το πρώτο δωδεκάμηνο προσωρινής κράτησης.

Αντίθετα, διατάσσεται η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Επιπλέον, οι εφέτες με το βούλευμά τους αποδέχονται το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2.000.000 στις 500.000 της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκισή του.

Αντίθετα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκριναν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου, καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Καμάρης.

Σύμφωνα με το βούλευμα, για τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Πλέον, με την έκδοση του βουλεύματος, η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προς εκδίκαση και απομένει να οριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης.

Στο δικαστικό βούλευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην επίμαχη σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη γερμανική HDW-Ferrostaal και τις αδιαφανείς πληρωμές που προκύπτει να πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξή της.

Κατά τους δικαστές, οι 32 που θα παραπέμπονται σε δίκη θα πρέπει, κατά περίπτωση, να λογοδοτήσουν για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.


Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη και τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά την έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη ποσού, που φαίνεται να ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.






πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg