Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η δίκη για το Βατοπέδι

Στις 31 Μαρτίου θα συνεχιστεί η δίκη για το Βατοπέδι
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Την αποβολή του ελληνικού δημοσίου από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ζήτησε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Η δίκη συνεχίστηκε τη Δευτέρα σε μεγαλύτερη αίθουσα του Εφετείου λόγω του αριθμού των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους.

Από το εδώλιο απουσίαζε ο ηγούμενος Εφραίμ .Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Μονής υποστηρίζουν ότι το δημόσιο δεν έχει υποστεί ζημία.

Επικαλούνται 18 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τις 28 αγωγές που έχει υποβάλλει το ελληνικό δημόσιο, με τις οποίες δικαιώθηκε, όπως λένε, η Ιερά Μονή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο στις 18 αποφάσεις αναφέρεται πως «δεν είναι αυτονόητο πως η κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο και πως αυτή εξαρτάται κατά περίπτωση από τους τίτλους που προσκομίζονται. Δεν υπήρχαν υπερεκτιμήσεις στην αξία των ακινήτων»

Πρόσθεσε πως «επί 100 χρόνια η Μονή προσπαθούσε να επιλύσει την ιδιοκτησιακή διαφορά με το Δημόσιο με ειρηνικό και ωφέλιμο τρόπο και για τα δύο μέρη. Η υπόθεση στράβωσε για άλλους λόγους και όχι για την ουσία της».

Οι συνήγοροι προσκόμισαν στο δικαστήριο και επικαλέστηκαν ένορκη βεβαίωση του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη».

Αρα τόνισε ο δικηγόρος, «δεν είναι αυθαίρετη κατασκευή των δύο Μοναχών η όλη υπόθεση». Οπως είπε μάλιστα η υπεράσπιση «ήταν πολιτική απόφαση να μη γίνει επιστροφή των ακινήτων».

Οσον αφορά την απαίτηση σχεδόν 250 εκατ. ως ζημιά του ελληνικού δημοσίου (και 1,8 εκατ. για ηθική βλάβη) για την οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή, η υπεράσπιση είπε «ότι η παράσταση πολιτικής αγωγής στηρίζεται στην ψευδή παραδοχή του Δημοσίου ότι του ανήκει η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου 2015.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg