Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Δικαίωμα αυτασφάλισης για απολυμένους ηλικίας 55-64 ετών



Εναν έμμεσο τρόπο για να περιορίσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αλλά και να αποτρέψει τις απολύσεις ηλικιωμένων εργαζόμενων βρήκε το υπουργείο Εργασίας...


... με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη να εξετάζει την επαναφορά της δυνατότητας αυτασφάλισης απολυμένων ηλικίας 55 έως 64, με τη συμμετοχή και του εργοδότη.

Ο αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, την οποία και ενημέρωσε ότι θα επαναφέρει το δικαίωμα αυτασφάλισης των απολυμένων ηλικίας 55-64 ετών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικό αντικίνητρο προκειμένου να αποφεύγονται οι απολύσεις, αλλά και μέτρο αποτροπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πρόβλεψη ίσχυε την περίοδο 2010-2012. Η διάταξη όριζε ότι, σε περίπτωση απόλυσης ηλικιωμένου εργαζόμενου, ηλικίας 55-64, δίνεται η δυνατότητα αυτασφάλισης, με την υποχρεωτική συμμετοχή και του πρώην εργοδότη.

Συγκεκριμένα, εάν ο απολυμένος είναι ηλικίας 55-60, ο εργοδότης θα καλύπτει το 50% της δαπάνης για αυτασφάλιση, ενώ εάν ο πρώην εργαζόμενος είναι μεταξύ 60 και 64 ετών, ο εργοδότης θα καλείται να πληρώσει το 80% της δαπάνης.

Βάσει των υπολογισμών, η προωθούμενη διάταξη αφορά άμεσα περίπου 20.000 εργαζόμενους. Βέβαια, έμμεσα, αφορά πολύ περισσότερους, καθώς εφόσον ψηφιστεί, θα αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο προς τους εργοδότες να απολύουν ηλικιωμένους εργαζόμενους.

Τουριστικά επαγγέλματα

Ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι θα εξετάσει τις εγκυκλίους του ΙΚΑ που δυσχεραίνουν την ένταξη των εργαζομένων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ τόνισε ότι θα διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ομοσπονδία, ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους του κλάδου, ειδικότερα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του ΤΑΠΙΤ και τη χορήγηση των εφάπαξ παροχών τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, το ΙΚΑ έχει προκαλέσει χρέος ύψους 40 εκατ. ευρώ στο ΤΑΠΙΤ, λόγω μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει για τον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά δεν αποδίδει στο Ταμείο.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg