Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η..."όπισθεν" στο εκπαιδευτικό σύστημα


Σε σχολεία της γειτονιάς μετατρέπει τα Πειραματικά Σχολεία το υπουργείο Παιδείας, εξοβελίζοντας την αριστεία. Με την υπογραφή των Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη, τα σχολεία αυτά επιστρέφουν στο προηγούμενο καθεστώς που καθιερώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 επί ΠΑΣΟΚ, όταν η κλήρωση ήταν ο επίσημος τρόπος εισαγωγής.

Ο ανεπίσημος ήταν το κομματικό... βύσμα. Παρότι η νυν ηγεσία του υπουργείου δεσμεύεται για όρους διαφάνειας στην κλήρωση, ήδη γονείς προσβλέπουν στη δύναμη τοπικών οργανώσεων του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε, χωρίς αλλαγές σε σχέση με όσα έχουν ανακοινωθεί, το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το 2016.

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο κατέθεσε σειρά τροπολογιών στο ν/σ για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα. Ωστόσο, μετά έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης αλλά και των ΑΝΕΛ, ο κ. Κουράκης τις απέσυρε δηλώντας ότι θα τις επανακαταθέσει άμεσα με τη μορφή κατεπείγοντως νομοσχεδίου. Για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) προβλέπονται τα ακόλουθα:

• Τα σχολεία που έχουν χαρακτηριστεί ΠΠΣ αποχαρακτηρίζονται και ορίζονται ως Πειραματικά Σχολεία, εκτός από τα: Βαρβάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο, Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Γυμνάσιο και Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων, που διατηρούνται ως Πρότυπα. Παρά τις αρχικές αναφορές του υπουργείου, το Ζάννειο και η Ζωσιμαία δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των Προτύπων.

• Η εισαγωγή μαθητών στα Πειραματικά γίνεται αποκλειστικά με κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης μαθητών διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση τυχόν κενών θέσεων.

• Η διαδικασία επιλογής μαθητών -κλήρωση ή εξετάσεις- στα Πρότυπα Γυμνάσια καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ΠΠΣ, ύστερα από εισήγηση των διδασκόντων κάθε σχολείου.

• Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες επιλογής μιας και μόνο σχολικής μονάδας.

• Μεταβατικά, για τα σχολικά έτη 2015-16 και 2016-17, η πλήρωση τυχόν κενών θέσεων στις Β΄ και Γ΄ Τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων τόσο των Πειραματικών όσο και των Προτύπων θα γίνει με εξετάσεις.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Για το επόμενο εξεταστικό σύστημα προβλέπονται:

• Ορίζονται πέντε επιστημονικά πεδία: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές Επιστήμες, Επιστήμες Υγείας, Επιστήμες της Εκπαίδευσης, Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.

• Οι υποψήφιοι μπορούν να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα και να είναι υποψήφιοι σε ένα πεδίο. Εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα δεύτερο πεδίο, πρέπει να επιλέξουν και ένα 5ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Για την επιλογή των διευθυντών σχολείων, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν 8ετή διδακτική προϋπηρεσία. Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα θεωρούνται η διοικητική και διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική κατάρτισή τους (66% επί της συνολικής μοριοδότησης) ενώ θα ψηφίζει και ο σύλλογος διδασκόντων. Η γνώμη του θα μετρά κατά 33% επί της συνολικής μοριοδότησης.


Πηγή
Απόστολος Λακασάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg