Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Φραστική επίθεση εναντίον Βαρουφάκη στα Εξάρχεια

Επίθεση που όμως έμεινε μόνο σε λεκτικές  προκλήσεις, δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στα Εξάρχεια από ομάδα νεαρών ενώ έτρωγε με τη σύζυγό του σε εστιατόριο της οδού Βαλτετσίου.

Το επεισόδιο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, οπότε στο μαγαζί μπήκαν περίπου δέκα νεαροί και επιτέθηκαν φραστικά στον υπουργό Οικονομικών ενώ κάποιος από αυτούς τον χτύπησε, ελαφρά, στο κεφάλι.

Με άγριες διαθέσεις του ζήτησαν τον λόγο που βρίσκεται «στην περιοχή τους», απαιτώντας να φύγει από το μαγαζί και από τα Εξάρχεια.

Ψύχραιμα ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα ενώ όταν βγήκε από το εστιατόριο για να πάρει τη μηχανή του ήρθε αντιμέτωπος με άλλα εξήντα άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα εκεί.

Υπήρξε νέα ένταση με τους νεαρούς να επιτίθενται φραστικά στον υπουργό Οικονομικών και να του ζητούν να φύγει.

Εκείνος κατέβηκε από τη μηχανή, τους είπε πως μπορούν να του κάνουν ό,τι θέλουν αλλά δεν θα φύγει και τους ζήτησε να συζητήσουν μαζί του.

Στο μεταξύ, στο σημείο μαζεύτηκε αρκετός κόσμος που ζητούσε από τους νεαρούς να αφήσουν ήσυχο τον υπουργό.

Τα πνεύματα ηρέμησαν, ακολούθησε συζήτηση για περίπου μισή ώρα με τους συγκεντρωμένους και εντέλει ο Βαρουφάκης ανέβηκε στη μηχανή του και απομακρύνθηκε με τη σύζυγό του.

Λίγο πριν φύγει τους είπε ότι έμενε χρόνια στα Εξάρχεια και μάλιστα είναι πιο παλιός από αυτούς και εκείνοι του απάντησαν ότι μπορεί να έρχεται αλλά όχι ως πολιτικός.

Ως γνωστόν, ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει, με δική του απαίτηση, αστυνομική συνοδεία.

Γιάνης Βαρουφάκης:

«Δεν επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο, προσπάθεια σοβαρού τραυματισμού μας, προβοκάτσια ή μέρος της της συνολικότερης προσπάθειας πολιτικής «αποδόμησής» μου των τελευταίων ημερών» αναφέρει ο υπουργός.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα μία ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στην αυλή του εστιατορίου όπου έτρωγαν ο ίδιος με τη σύζυγό του και μία φίλη της.

«Με απειλητικές διαθέσεις, καλυμμένα τα πρόσωπα, ύβρεις και ρίψη γυάλινων αντικειμένων προς εμάς (τα οποία δεν μας χτύπησαν) κινήθηκαν σχετικά αργά προς το μέρος μας απαιτώντας την απομάκρυνσή μου από τον "χώρο τους".

»Στόχος τους, έχω την εντύπωση, δεν ήταν ο τραυματισμός μας καθώς, αν ήθελαν να με τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και την συντριπτική "αριθμητική" υπεροχή, για να το πετύχουν. Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επειδή η Δανάη, πριν έρθουν δίπλα μας οι αντιεξουσιαστές (και πριν προλάβω να την σταματήσω), σηκώθηκε όρθια και με αγκάλιασε με δύναμη, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν χτυπήσουν εμένα.

»Η κίνηση εκείνη της Δανάης φαίνεται ανάγκασε την "εμπροσθοφυλακή" (δύο άτομα) να προσπαθήσουν για μερικά δευτερόλεπτα να με «πετύχουν» χωρίς να χτυπήσουν εκείνη. Πολύ γρήγορα όμως υποχώρησαν και, συνεχίζοντας τις ύβρεις και τις απειλές, βγήκαν από την αυλή και μας περίμεναν έξω από το εστιατόριο. Ένα τέταρτο της ώρας αργότερα, και αφού οι υπόλοιποι θαμώνες του εστιατορίου αποχώρησαν χωρίς να εμποδιστούν, βγήκαμε με την Δανάη κατευθυνόμενοι προς την μοτοσυκλέτα μας που ήταν σταθμευμένη ακριβώς έξω από το εστιατόριο, επί της Βαλτετσίου. Οι αναμένοντες αντιεξουσιαστές, υβριστικοί μεν αλλά από απόσταση μερικών μέτρων, μας υποδείκνυαν να εγκαταλείψουμε τον "χώρο" τους.

»Ανεβήκαμε στην μοτοσυκλέτα αλλά την ίδια ώρα ξεκίνησα διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν. (Έσβησα μάλιστα και τον κινητήρα, κατέβηκα, και συνομίλησα με μια ομάδα 5-6 από τους πιο θυμωμένους εξ αυτών). Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε (με την μοτοσυκλέτα μας) χωρίς καμία απειλή.

»Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που είχα από την εποχή που ζούσα στην περιοχή των Εξαρχείων (2000-2006) καθώς και κατά την διάρκεια "εισβολών" ατόμων του ίδιου χώρου στα αμφιθέατρα της Οδού Σίνα όπου δίδασκα. Τώρα δεν είναι η στιγμή για να αναπτύξω εκείνες τις σκέψεις.

»Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή» τονίζει ο υπουργός. 













πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg