Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, συζητούν για ΑΟΖ και ασφάλεια στην Αν.Μεσόγειο

ΑΟΖ και ασφάλεια στην Αν.Μεσόγειο στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
(ΑΠΕ )


Η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα θα διατυπώνεται με σαφήνεια στην κοινή δήλωση που αναμένεται να υιοθετήσουν οι ηγέτες των τριών χωρών...


... Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι, κατά την τριμερή σύνοδο που πραγματοποιείται την Τετάρτη στη Λευκωσία.

Η τριμερής συνάντηση αναμένεται να συγκεντρώσει και πάλι το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί την μοναδική, εδραιωμένη διπλωματική πρωτοβουλία διαλόγου και συνεργασίας στην Μεσόγειο, καθώς πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί το προοίμιο για μια νέα πολιτική διαλόγου ασφάλειας, σε μια περιοχή που βιώνει πολύ έντονα και βίαια τις επιπτώσεις της αποσταθεροποίησης.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της τριμερούς που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2014 στο Κάιρο, στην οποία την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη διακήρυξη που είχαν υιοθετήσει οι τρεις χώρες έθεσαν τα θεμέλια για την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων, ενώ έχουν τονίσει ότι η πρωτοβουλία τους είναι ανοιχτή στην συμμετοχή κι άλλων χωρών.

Στη Λευκωσία, οι ηγέτες θα έχουν κατ' αρχήν διμερείς συναντήσεις και στην συνέχεια θα γίνει η τριμερής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με αιχμή την ανάγκη αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, οι εμπορικές συναλλαγές και ο πολιτικός διάλογος.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται επίσης να υπογραμμίσουν το ειδικό βάρος που δίνουν στην ανάγκη περιφερειακής σταθερότητας και θα υποστηρίξουν ότι η τριμερής συνεργασία συμβάλλει καθοριστικά στο κλίμα σταθερότητας που έχει ανάγκη η περιοχή της Μεσογείου.

Η τριμερής πραγματοποιείται σε μια στιγμή που και οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε συνάντηση στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Παράλληλα, σταθερά καλές και αναπτυσσόμενες είναι οι σχέσεις Λευκωσίας-Καΐρου.

Διπλωματικές πηγές παρατηρούν ότι η τριμερής πραγματοποιείται την στιγμή που αναπτερώνονται οι ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσουν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο και την τακτική τους για το επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για την Κύπρο το απόγευμα της Τρίτης και θα επιστρέψει εντός της ημέρας.

(Οι πληροφορίες από ΔΟΛ,ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg