Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Αναμένεται η υπογραφή διακήρυξης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Λευκωσία: Ολοκληρώθηκε η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
(Φωτογραφία:  Intime )
 
Ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε επίπεδο αρχηγών χωρών για την αναβάθμιση των σχέσεων στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα. 
 
Μετά τη συνάντησή τους ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να υπογράψουν νέα διακήρυξη.

Στο τέλος της διάσκεψης, αναμένεται να εκδοθεί κοινή διακήρυξη, η οποία θα απαριθμεί τους τομείς συνεργασίας των τριών χωρών.

Καλά ενημερωμένες πηγές δήλωσαν ότι η διακήρυξη θα εκφράζει τη βούληση των τριών χωρών να συνεργασθούν στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου του τουρισμού και του πολιτισμού.

Η διακήρυξη θα αναφέρεται στην προώθηση πρακτικών μέτρων για εφαρμογή της συνεργασίας των τριών χωρών που αποφασίστηκε στην πρώτη τριμερή διάσκεψη κορυφής του Καΐρου τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, η διακήρυξη αναμένεται να εκφράζει την απόφαση των τριών χωρών να προχωρήσουν στον καθορισμό των αντιστοίχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η αντίστοιχες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου έχουν οριοθετηθεί εδώ και χρόνια.
Εξ άλλου, αναμένεται ότι πέραν της έκφρασης της θέσης για δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού, οι τρεις ηγέτες θα εκφράζουν τη βούληση των χωρών τους για από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των μεταναστών στην περιοχή και την αποφασιστικότητα τους για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα αυτής που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι τρεις χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης, θα αναφέρονται στην ανταλλαγή πληροφοριών και την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.
Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο γραφείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Οι διευρυμένες συνομιλίες Κύπρου-Αιγύπτου ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Η σημερινή τριμερής συνάντηση αποτελεί συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Υεμένη, η κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και το Μεσανατολικό.

Μεταξύ άλλων, οι τρεις χώρες αναμένεται να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία τους σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης), καθώς και για συγκεκριμένα θέματα όπου μπορεί να υπάρξει τριμερής συνεργασία, όπως το θέμα της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και άλλα.

Ως προς το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμμετέχει στη συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που όμως προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».




(Οι πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg