Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Συμφωνία στο "και πέντε" ή "ηρωΙκή έξοδος" για τον Αλέξη Τσίπρα


Με τη φράση «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» την οποία συμπλήρωσε λίγο μετά λέγοντας «δεν θα είμαι ταπεινωμένος και εξευτελισμένος πρωθυπουργός, υπάρχουν κι άλλοι γι αυτή τη δουλειά»...

... ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε το ενδεχόμενο «ηρωϊκής εξόδου» σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» στο Δημοψήφισμα. Σε αυτή την περίπτωση, είπε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα αλλά δεν θα μπορέσει να το υπηρετήσει.

Το δίλημμα πλέον που τίθεται από την κυβέρνηση εν όψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, είναι «Όχι ή εκλογές» (όπως αποτυπώνεται και στον τίτλο της σημερινής «Αυγής») και παρόλο που το δημοψήφισμα δεν αφορά την καταγραφή κομμάτων φαίνεται η κυβέρνηση να του δίνει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που άλλωστε κάνουν ήδη και οι αντίπαλοί της.

Η σημερινή μέρα κατά την οποία λήγει το πρόγραμμα δείχνει να είναι κρίσιμη για την εκδήλωση πρωτοβουλιών σχετικά με την επανέναρξη ή μη των διαπραγματεύσεων και αναφορικά με την απόφαση που θα λάβει το ΔΝΤ- δεδομένου ότι δεν θα πληρωθεί σήμερα εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία -  αν η Ελλάδα θα τεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας  ή ληξιπρόθεσμης οφειλής, όπως είχε αναφέρει πριν μερικές μέρες ό εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Χτες, τη νύχτα υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν επανήλθε με νέα πρόταση με πρόβλεψη και για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος από τον προσεχή Οκτώβριο, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως, ενώ το Μαξίμου επιβεβαίωσε εμμέσως την ύπαρξή της δημοσιοποιώντας την αρνητική του απάντηση και κυρίως την καχυποψία του. Σύμφωνα, ειδικότερα, με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα πήρε ένα μήνυμα από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ το οποίο καλεί:

1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών
2. Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει "Ναι"
3. Οι θεσμοί ν 'αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup

Η απάντηση της Αθήνας σ’αυτό ήταν ότι «η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για τη λύση» και πως η κυβέρνηση δεν μεταβάλλει τη στάση της στο δημοψήφισμα καθώς «ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "όχι"». Ουσιαστικά η Αθήνα έστειλε το μήνυμα ότι η πρόταση που έλαβε ήταν ουσιαστικά η γνωστή πρόταση των θεσμών με επουσιώδεις τροποποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός, πάντως χτες άφησε παράθυρο για συμφωνία στο «και πέντε» ωστόσο έδειξε την ενόχλησή του για τους συνομιλητές τους, αξιωματούχους της ΕΕ και ευρωπαίους ηγέτες αναφέροντας ότι στόχος τους δεν ήταν η συμφωνία αλλά η πλήρης αποδοχή των προτάσεών τους.

Μάλιστα είπε ότι ζητούσαν η ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τις θέσεις τους και να τις παρουσιάσει ως δικές της.

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξή του, κατά την οποία ο πρωθυπουργός έδωσε την δική του εκδοχή για το πώς οδηγήθηκε στην απόφαση για το δημοψήφισμα, αποκαλύπτοντας πτυχές της διαπραγμάτευσης, σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα των τραπεζών δεν είπε πολλά.

Επέρριψε την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών στην πλευρά των δανειστών που δεν δέχτηκαν παράταση, και επέτρεψαν έτσι μια ευρωπαϊκή χώρα να διεξαγάγει μια δημοκρατική διαδικασία μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Είπε επίσης ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αν και σκιαγράφησε καθαρά την επομένη του «ναι», δεν έδωσε σαφή εικόνα των επόμενων κινήσεων αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «όχι». ‘Εδειξε να προσδοκά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από πιο ενδυναμωμένη θέση για την ελληνική πλευρά και να εκτιμά ότι οι δανειστές δεν θα υλοποιήσουν τις προειδοποιήσεις τους περί μη επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων στην περίπτωση του «όχι».

Με αυτά τα δεδομένα μένει ανοιχτό αν θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίας με στόχο μια συμφωνία στην εκπνοή του χρόνου. Να σημειωθεί ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη όσο και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης σήμερα παρέπεμψαν στη Διάσκεψη των προέδρων του ευρωκοινοβουλίου η οποία ζήτησε επείγουσα επανέναρξη των συνομιλιών εντός της μέρας και παράταση του ελληνικού προγράμματος.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg