Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Στέλεχος της ΕΥΠ και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών

Ενα στέλεχος της ΕΥΠ και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται να μετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών προς και από τη χώρα μας.


Συνολικά διώκονται ποινικά οκτώ άνθρωποι για τις πράξεις της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης παράνομων μεταναστών από κερδοσκοπία και της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.

Η υπόθεση φαίνεται να αποτελεί «συνέχεια» αντίστοιχης πολύκροτης έρευνας του 2013 που είχε «τρέξει» η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος και είχαν πυροδοτήσει ανώνυμες καταγγελίες. Στο πλαίσιο εκείνης της έρευνας είχαν πραγματοποιηθεί παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ενώ ακόμα και συντάκτες των ρεπορτάζ της εποχής είχαν κληθεί να καταθέσουν στις Αρχές. Τη σκυτάλη πήρε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδωσαν το «πράσινο φως» για να διαταχθεί η προκαταρκτική εξέταση που οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης.

Οπως προέκυψε, το κύκλωμα, στο οποίο εκτός από το στέλεχος της ΕΥΠ και τον αξιωματικό της αστυνομίας, που μέχρι πρότινος υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, συμμετείχαν επίσης ένας δικηγόρος αλλά και αλλοδαποί υπήκοοι, διακινούσε μεγάλο αριθμό μεταναστών από και προς τη χώρα μας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. «Κλειδί» ήταν η απρόσκοπτη πρόσβαση που φέρεται να είχαν στον κρατικό μηχανισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και συνεργούς του βαρύνουν κατηγορίες για δωροδοκία. Ο αξιωματικός υπηρετούσε επί χρόνια στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, αρμόδιος για τη χορήγηση αδειών σε μετανάστες προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη χώρα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αξιωματικός εντόπιζε, μέσω αλλοδαπών φίλων του, κρατούμενους με βάση τον νόμο περί λαθρομετανάστευσης που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το συμφωνημένο τίμημα, τους έδινε οδηγίες για τα έγγραφα που έπρεπε να προσκομίσουν και μετά τους άφηνε ελεύθερους χορηγώντας τη σχετική άδεια. Επειτα, εισέπραττε τα χρήματα που κυμαίνονταν περίπου στα 1.500 ευρώ.

Ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ άλλων έχουν καταγραφεί συνομιλίες ανάμεσα στον εν λόγω αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. με τρίτο πρόσωπο, οι οποίες αφορούν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική ηγεσία του υφυπουργείου και τις κρίσεις των αξιωματικών.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η υπεράσπιση κάνει λόγο για «στημένη» υπόθεση που κατασκευάστηκε με «συρραφή» άλλων, παλαιότερων υποθέσεων και ανώνυμων καταγγελιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωπικές έχθρες και υπηρεσιακές έριδες, χωρίς ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία ικανά να στηρίξουν την κατηγορία. Οπως υποστηρίζει η πλευρά της υπεράσπισης στο πόρισμά της, η υπηρεσία που διενήργησε την πρώτη έρευνα αναφέρει ότι δεν προέκυψε η ύπαρξη κυκλώματος.

Η υπόθεση διερευνάται από τον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Κωνσταντίνο Σαργιώτη. Οι απολογίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ εκκρεμεί η εκτέλεση τουλάχιστον δύο ενταλμάτων σύλληψης.






πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg