Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Τα διαμάντια χάνουν την αξία τους

Η μεγαλύτερη παραγωγός διαμαντιών διεθνώς μείωσε τις τιμές των πολύτιμων λίθων κατά 9% εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης. Η De Βeers, η οποία αποτελεί μονάδα του εξορυκτικού κολοσσού της Anglo American, πρόκειται να θέσει προς πώληση λίθους αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σε μείωση των τιμών προέβη ο μεγαλύτερος όμιλος αδαμαντωρυχείων του κόσμου, η De Beers.


Αφορμή στάθηκε το ότι, αν και είχε προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής διαμαντιών, τελικώς η ζήτηση δεν ενισχύθηκε, όπως ανέμενε.

Η De Beers, η οποία αποτελεί μονάδα του εξορυκτικού κολοσσού της Anglo American, μείωσε τις τιμές των πολύτιμων λίθων έως και 9%, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους. Επιπλέον, η De Βeers, η μεγαλύτερη παραγωγός διαμαντιών διεθνώς, πρόκειται να θέσει προς πώληση λίθους αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πιθανώς, πάντως, μετά τη μείωση των τιμών τους να υπάρξει ενδιαφέρον για αυξημένες αγορές.

Τόσο η De Beers όσο και άλλοι όμιλοι παραγωγής διαμαντιών υφίστανται πιέσεις για την περικοπή των προμηθειών και τη μείωση των τιμών. Οι έμποροι των πολύτιμων λίθων στη διεθνή αγορά, όσοι ασχολούνται με την κοπή τους καθώς και το στίλβωμά τους δυσκολεύονται να εμφανίσουν κέρδη από τη δραστηριότητά τους σε συνθήκες μείωσης των πιστώσεων και εξασθενημένων πωλήσεων κοσμημάτων.

Αρχικά, πάντως, η De Beers είχε αποφασίσει να περιορίσει την παραγωγή πολύτιμων λίθων, αντί να προβεί σε μείωση τιμών. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούσε πως θα στηρίξει την αγορά. «Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η αγορά διαμαντιών αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία επισφαλή συνθήκη, το οποίο σημαίνει πως μπορεί να κινηθεί είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή ανοδικά ή καθοδικά», επισημαίνει ο Κίερον Χόντγκσον, αναλυτής της Panmure Gordon στο Λονδίνο.

«Η De Βeers το έχει αναγνωρίσει αυτό και έχει ανταποκριθεί». Ενας από τους πιεστικούς για τον συγκεκριμένο κλάδο παράγοντας έχει να κάνει με την έλλειψη πιστώσεων εξαιτίας της απόφασης της KBC Groep να θέσει εκτός λειτουργίας την κλαδική τράπεζα Antwerp Diamond Bank στην Αμβέρσα.

Κινεζική «προσγείωση»

Το πιστωτικό ίδρυμα της Antwerp Diamond Βank, το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του, συνιστούσε πηγή χρηματοδότησης για τους κόπτες επεξεργασίας διαμαντιών και τους στιλβωτές τους επί 80 συναπτά έτη και πλέον στο λιμάνι της Αμβέρσας.
Συν τοις άλλοις, εκτός από το κλείσιμο της τράπεζας, η λιανική ζήτηση έχει δεχθεί πλήγμα και εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη διεθνή αγορά πολυτίμων μετάλλων.

Τον Ιούλιο, ο όμιλος της De Beers είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της για την παραγωγή του τρέχοντος έτους από τα 31 στα 29 εκατομμύρια καράτια από τον προηγηθέντα στόχο των 30 - 32 εκατομμυρίων καρατίων.

Στις αρχές του 2015 ο όμιλος αδαμαντωρυχείων, ο οποίος ανήκει στην Anglo American σε ποσοστό 85%, περιελάμβανε στον σχεδιασμό του να εξορύξει διαμάντια έως και 34 εκατομμυρίων καρατίων. Επί των συνολικών πωλήσεων του θυγατρικού ομίλου της Anglo American τα διαμάντια ισοδυναμούν με το 25%.

Από μέρους της η De Beers αναφορικά με τις προοπτικές των στάσιμων πωλήσεων του τρέχοντος έτους, δεν προέβη σε κάποια μεταβολή, ανεξαρτήτως της αναταραχής στις διεθνείς αγορές λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας.

Τον Μάιο, συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε προβλέψει ότι σε διεθνές επίπεδο το 2014 είχε σημειωθεί αύξηση πωλήσεων διαμαντιών της τάξεως του 3% στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά για το 2015 είχε αναφέρει ότι η ζήτηση θα επηρεαστεί από την Κίνα και τις επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου.



Πηγή: "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg