Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

365.000 λίρες, για το πρώτο συμβόλαιο των Beatles

http://i2.cdn.turner.com/cnnnext/dam/assets/131111102637-beatles-brian-epstein-and-paul-horizontal-large-gallery.jpg

Το συμβόλαιο που εκτόξευσε στα ύψη την καριέρα των θρυλικών Beatles πουλήθηκε σήμερα στο Λονδίνο έναντι 365.000 λιρών (περίπου 500.000 ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.

Πρόκειται για τη μοναδική γραπτή συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων ιστορικών μελών του συγκροτήματος, του Τζον Λένον, του Τζορτζ Χάρισον, του Πολ Μακάρτνεϊ και του Ρίνγκο Σταρ και του μάνατζέρ τους, του Μπράιαν Επστάιν, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση το 1967.

Brian Epstein
 Το συμβόλαιο υπογράφηκε την 1η Οκτωβρίου 1962, μόλις τέσσερις ημέρες πριν κυκλοφορήσει το πρώτο σινγκλ του συγκροτήματος, το Love Me Do.

Οι Μπιτλς είχαν υπογράψει συμβόλαιο με τον Επστάιν όταν μπασίστας τους ήταν ακόμη ο Πιτ Μπεστ. Μετά την αντικατάστασή του από τον Ρίνγκο Σταρ, οι δύο πλευρές χρειάστηκε να βγάλουν ξανά τα στιλό από τις τσέπες τους.

http://assets.bwbx.io/images/i0lDjpuNsUH0/v1/-1x-1.jpg

Το έγγραφο αυτό υπογράφεται από τους μουσικούς αλλά και από τους πατεράδες του Πολ Μακάρτνεϊ και του Τζορτζ Χάρισον γιατί οι δυο τους ήταν κάτω των 21 ετών.

Στους όρους αναφέρεται ότι ο Επστάιν αναλάμβανε μάνατζερ για μια πενταετία και θα λάμβανε ποσοστά ανάλογα με τα έσοδα του συγκροτήματος: 10% αν κέρδιζαν κάτω από 400 λίρες την εβδομάδα, 20% για κέρδη μεταξύ 400-800 λιρών και 25% για μεγαλύτερα ποσά.

https://pmcvariety.files.wordpress.com/2013/12/brian-epstein.jpg?w=670&h=377&crop=1

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το πρώτο συμβόλαιο ηχογράφησης των Beatles με τον Πιτ Μπεστ στο μπάσο πουλήθηκε έναντι 75.000 δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.
Οι μουσικοί, που τότε ήταν ακόμη εντελώς άγνωστοι, υπέγραψαν το συμβόλαιο αυτό το 1961 στο Αμβούργο, όπου έπαιζαν σε διάφορα κλαμπ.

Ο δίσκος που κυκλοφόρησε από τη γερμανική εταιρεία Polydor τους ανέφερε ως Beat Brothers γιατί η ονομασία Beatles κρίθηκε αντιεμπορική για το γερμανικό κοινό.



Ο δίσκος My Bonnie γνώρισε μέτρια επιτυχία, όμως ήταν αρκετή για να τραβήξει την προσοχή του Επστάιν ο οποίος τότε ήταν ιδιοκτήτης δισκοπωλείου στο Λίβερπουλ.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg