Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Το πολυσυζητημένο εγχείρημα «Dismaland»

Το ερειπωμένο κάστρο του παραμυθιού με φόντο το τοπίο της «Ζούγκλας» του Καλαί. Η εικόνα κοσμεί από χθες την ιστοσελίδα της «Dismaland».

Σχεδιασμένο για να σοκάρει και να καταθλίβει τον θεατή, το πολυσυζητημένο εγχείρημα του Μπάνκσι «Dismaland» ολοκληρώνεται προσφέροντας, αν όχι ελπίδα, τότε τουλάχιστον ένα προσωρινό καταφύγιο για τους μετανάστες στην περιοχή του Καλαί.


Το σουρεαλιστικό θεματικό πάρκο έκλεισε τις πόρτες του το βράδυ της Κυριακής έχοντας κόψει περίπου 150.000 εισιτήρια σε διάστημα ενός μήνα και συνεισφέρει πάνω από 27 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία του Σόμερσετ.

Χθες το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες αποσυναρμολόγησής του και, όπως ανακοίνωσε ο διάσημος -αν και αινιγματικός- καλλιτέχνης δρόμου, όλα τα υλικά θα μεταφερθούν στο Καλαί για να μετατραπούν σε καταλύματα στη λεγόμενη «Ζούγκλα», όπου υπολογίζεται ότι έχουν κατασκηνώσει περί τους πέντε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, τη Λιβύη, την Ερυθρέα και αλλού. Στην ιστοσελίδα της «Dismaland», το ερειπωμένο «Κάστρο της Σταχτοπούτας» της έκθεσης υψώνεται με φόντο τον καταυλισμό του γαλλικού λιμανιού υπό το σύνθημα «Προσεχώς... Dismaland Καλαί».

Μολονότι διαφημίστηκε ως η «πιο απογοητευτική τουριστική ατραξιόν της Βρετανίας» και χαρακτηρίστηκε «ποιητικό και συγχρόνως αηδία» από τον ίδιο το δημιουργό του, το θεματικό πάρκο προσέλκυσε άμεσα το ενδιαφέρον του κοινού και των ΜΜΕ, με τα πλήθη να σχηματίζουν τεράστιες ουρές από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του, στις 22 Αυγούστου.

Οι πιο προνοητικοί επισκέπτες πρόλαβαν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους από το Ιντερνετ, ενώ οι υπόλοιποι περίμεναν υπομονετικά για αρκετές ώρες προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα από τα 500 μαγικά χαρτάκια, που πωλούνταν καθημερινά στο ταμείο.

Νεκροί ήρωες παραμυθιών, βάρκες γεμάτες μετανάστες, προκλητικά γκράφιτι, μισοβυθισμένα οχήματα και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης αναρχικών συνέθεταν ένα εξίσου πρωτότυπο όσο και εφιαλτικό σκηνικό εμπνευσμένο από «τα αποτυχημένα Χριστουγεννιάτικα πάρκα... όπου κολλάνε κέρατα σε ένα λυκόσκυλο και πασπαλίζουν έναν κάδο με ψεύτικο χιόνι», όπως δήλωσε ο Μπάνκσι στη «Sunday Times» - χωρίς, φυσικά, να αποκαλύψει το πρόσωπό του.

Δέκα από τα έργα κατασκευάστηκαν από τον Μπάνκσι και τα υπόλοιπα από άλλους 58 καλλιτέχνες, επιλεγμένους από τον ίδιο και προερχόμενους από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τη Συρία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ανάμεσά τους, οι Jenny Holzer, Damien Hirst και Jimmy Cauty.

Το παρόν στη συναυλία για το κλείσιμο της έκθεσης, την περασμένη Παρασκευή, έδωσαν οι Pussy Riot, οι De La Soul και ο τραγουδιστής των Βlur, Damon Albarn.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg