Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ο "Χίτλερ" επιστρέφει στα γερμανικά σχολεία;


 Γερμανία: Ο χιτλερικός «Αγών» τυπώνεται, προτάσεις να παρουσιάζεται και στα σχολεία
Μετά την Πρωτοχρονιά, μία εκτενώς σχολιασμένη έκδοση του χιτλερικού «Ο Αγών Μου» θα βρίσκεται στα γερμανικά βιβλιοπωλεία για πρώτη φορά μετά από επτά δεκαετίες.

Οι υπεύθυνοι της έκδοσης έχουν φροντίσει για κριτικά σχόλια και σημειώσεις που απομυθοποιούν το προπαγανδιστικό έργο και η υπουργός Παιδείας έχει προτείνει ακόμη και να παρουσιαστεί το έργο στα σχολεία.

Το αυτοβιογραφικό προπαγανδιστικό έργο είχε γραφτεί όταν ο Χίτλερ ήταν φυλακισμένος μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπιραρίας» το 1923. Αφού βγήκε από τη φυλακή, οι δύο τόμοι του χρησιμοποιήθηκαν ως μανιφέστο και σε αυτό υπάρχει σαφώς ο «σπόρος» των ιδεών που οδήγησαν στο ναζιστικό έγκλημα.

Στη μεταπολεμική Γερμανία, όπου τα χιτλερικά σύμβολα παραμένουν εκτός νόμου, το βιβλίο δεν είχε εκδοθεί ποτέ. Τυπικά, το βιβλίο δεν ήταν απαγορευμένο: Τα πνευματικά δικαιώματα που είχε ο συγγραφέας (ο Αδόλφος Χίτλερ) πέρασαν στο γερμανικό κράτος με το θάνατό του (συγκεκριμένα, στο κρατίδιο της Βαυαρίας, όπως και όλη του η περιουσία) και το οποίο, ως νόμιμος πλέον κάτοχός τους, δεν το εξέδωσε ποτέ.

Με την έλευση του 2016 όμως και το κλείσιμο του 70ού έτους μετά το θάνατο του Χίτλερ, τα πνευματικά δικαιώματα του έργου απελευθερώνονται αυτόματα και ο οποιοσδήποτε είναι σε θέση να εκδώσει το Mein Kampf.

Έτσι, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (IFZ) του Μονάχου προετοίμασε έκδοση του βιβλίου με εκτενή σχολιασμό που στοχεύει, όπως αναφέρει το ινστιτούτο, να «αποδομήσει και να βάλει στο ιστορικό του πλαίσιο» το έργο.

Η έκδοση έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στη Γερμανία, και όχι μόνο. Όσοι είναι ενάντιοι στην επανέκδοση του βιβλίου αναφέρουν πως δεν χρειάζεται καν να τεθεί εκτός νόμου -και μόνο το περιεχόμενό του και η υποδαύλιση φυλετικού μίσους αρκούν για να κριθεί παράνομη η κυκλοφορία του.

Το επιχείρημα των υποστηρικτών της σχολιασμένης επανέκδοσης είναι πως το έργο πρέπει να εκδοθεί και μέσω της «έκθεσής» του στο βλέμμα των επιστημόνων να φανεί το σαθρό του υπόβαθρο. Ειδάλλως υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας της απελευθέρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων, κάποιος θα προλάβαινε να εκδώσει το βιβλίο απλώς «ως έχει».   

Η γερμανίδα υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα, με ανάλογο σκεπτικό, πρότεινε μάλιστα η σχολιασμένη έκδοση του IFZ να παρουσιάζεται και στο σχολικό μάθημα.

«Η κριτική έκδοση έχει ακριβώς τον στόχο να συμβάλει στην πολιτική αγωγή και είναι γραμμένη με κατανοητό τρόπο» είπε, τονίζοντας: «Με αυτήν, το ευρύ κοινό έχει πλέον στη διάθεσή του μία επιστημονικά θεμελιωμένη κατάταξη του έργου, με την οποία οι αναφορές του Χίτλερ δεν μένουν χωρίς ανταπάντηση».









Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg