Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Κηδεία Αθηνάς Καραμανλή - Ήταν όλοι εκεί


Όλη η οικογένεια Καραμανλή ήταν εκεί. Επέστρεψαν σήμερα στην κοιτίδα της οικογένειας, την Πρώτη Σερρών, προκειμένου να πουν το στερνό αντίο στην αδερφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αθηνά Ψάρρη, που απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών. 


(Αναδημοσίευση από το "Πρώτο Θέμα)

Ο αδερφός της Αχιλλέας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο συνονόματος και συνεπώνυμος βουλευτής ξάδερφός του, τα παιδιά της, τα εγγόνια της, συγγενείς και φίλοι. Όλοι τους ήταν συγκινημένοι.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Αθηνά, μαζί με τον Αχιλλέα, το τελευταίο από τα συνολικά επτά παιδιά της οικογένειας, ήταν αυτή που παρακολούθησε πιο στενά από κάθε άλλον την πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η Αθηνά υπήρξε συνοδοιπόρος και συνεργάτιδα του αδελφού της, καθώς ήταν επί χρόνια η κατεξοχήν έμπιστή του στο πολιτικό του γραφείο. Ήταν παντρεμένη με τον Αργύριο Ψάρρη, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν βουλευτής της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ), του κόμματος, δηλαδή, που ίδρυσε το 1956 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας κατά την ταραχώδη περιόδο μεταξύ του μέσου της δεκαετίας του 1950 και έως τη χούντα των συνταγματαρχών του 1967.

Όπως ακριβώς και ο Καραμανλής, ο Αργύριος Ψάρρης ήταν επίσης Σερραίος, δικηγόρος και από νωρίς εξεδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά, ξεκινώντας την πολιτική του καριέρα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως και ο στενός του φίλος Κωνσταντίνος Καραμανλής και κατόπιν γυναικάδελφός του, ο Ψάρρης υπήρξε μάλιστα και δυναμικός «υπασπιστής». Πρωταγωνίστησε σε διάφορα επεισόδια σκληρών κοινοβουλευτικών αντιπαραθέσεων με τους αντιπάλους της ΕΡΕ.

Χαρακτηριστικά, από τον τύπο της εποχής «αλιεύεται» ένα περιστατικό του Αυγούστου 1960, κατά το οποίο από του βήματος της Βουλής ο Ψάρρης απευθύνεται με απαξιωτικές εκφράσεις στους Φιλελευθέρους, σχολιάζοντας το υπό συζήτηση θέμα της εθελουσίας εξόδου των αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού ως εξής: «Κατά την κρίσιν μου κ. συνάδελφε και διότι οι αξιωματικοί εκακοποιήθησαν επανειλλημμένως κατά το παρελθόν από το κόμμα των Φιλελευθέρων και διότι βλέπουν την κατάντια του κόμματός σας...» (όπου διακόπτεται από τις οργίλες αντιδράσεις των βουλευτών, τις κωδωνοκρουσίες του προεδρείου κ.ο.κ). Η δε αντίθετη πλευρά, όταν λαμβάνει τον λόγο, χρησιμοποιεί αμέσως τη συγγένεια του Αργύριου Ψάρρη με τον Καραμανλή: "Κύριε Πρόεδρε" λέει ένας βουλευτής "ο γαμπρός του πρωθυπουργού εδήλωσεν ως ηκούσατε ότι ουδείς αξιωματικός ανήκει εις το κόμμα των Φιλελευθέρων..." κ.λπ


Η Αθηνά Καραμανλή και ο Αργύριος Ψάρρης απέκτησαν δύο παιδιά ενώ ο θάνατος της αδελφής του πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ο λόγος που ο Αχιλλέας και ο Κώστας Καραμανλής απουσίασαν από την κηδεία της Βάσως, αδελφής του νυν υποψηφίου προέδρου της ΝΔ, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg