Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Αποκαταστάθηκε η αδικία για τις μητέρες ανηλίκων



Αποκαταστάθηκε η αδικία που είχαν υποστεί 150 μητέρες ανηλίκων από το ΤΕΑΠΕΤΕ (τραπεζοϋπάλληλοι κυρίως από την πρώην Εμπορική και την Alpha), οι οποίες καλούνταν, χωρίς δική τους ευθύνη, να επιστρέψουν στο ΕΤΕΑ υπέρογκα ποσά.

Όπως αναφέρει σημερινή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, έγινε αποδεκτή η σχετική ατομική γνωμοδότηση 316/2015 του Νομικού Συμβούλου του Κράτους εκ μέρους του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου και έτσι σταματάει ο αναδρομικός καταλογισμός από το Ε.Τ.Ε.Α. συντάξεων που είχαν χορηγηθεί, σε μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο Ταμείο, ως προσυνταξιοδοτική παροχή.

Ουσιαστικά, κρίθηκε ότι ο φορέας που διεκδικούσε τα αναδρομικά ποσά, δηλαδή το ΕΤΕΑ, είναι αναρμόδιος να διεκδικήσει τα όποια ποσά είχαν καταβληθεί για συντάξεις στις μητέρες ανηλίκων αυτής της κατηγορίας.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε μεταβολή των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και οι παραπάνω περιπτώσεις συνταξιούχων, καλόπιστα αγνοούσαν την αναρμοδιότητα του φορέα έκτοτε.

Το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται ότι οι ασφαλισμένες «καλούνταν να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά λόγω της μη πληροφόρησής τους, χωρίς να φέρουν ευθύνη γι' αυτή την παράλειψη»

Βάσει της ανωτέρω γνωμοδότησης, τερματίζεται η πολύχρονη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μητέρων ανηλίκων και καλούνται τα οικεία Ταμεία να αποφασίσουν την παύση κάθε απαίτησης επιστροφής συντάξεων ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» από τις ασφαλισμένες μητέρες με ανήλικο τέκνο.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τονίζει ότι αποτελεί «πάγια θέση οι δυσλειτουργίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να μην επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους. Οι κρατικοί φορείς οφείλουν να επιλύουν τα προβλήματα που ανακύπτουν χωρίς την επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg