Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Πιο «αδύναμος» ο Μπιλ Κλίντον

Πάντα γοητευτικός αλλά πιο ήρεμος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, υποστηρίζει δυναμικά τη σύζυγό του Χίλαρι.

Μόλις ο Μπιλ Κλίντον έφτασε στο Μέισον Σίτι της Αϊόβας, διηγήθηκε στους ψηφοφόρους τις εμπειρίες της συζύγου του, ανέλυσε την πολιτική της και άσκησε κριτική στους Ρεπουμπλικανούς.

Όμως δεν θέλησε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του αντιπάλου της, Μπέρνι Σάντερς. Γενικότερα ο Μπιλ Κλίντον, 69 ετών σήμερα, έμοιαζε πιο αδύναμος, ενώ η φωνή του δεν ήταν τόσο δυνατή όπως σε περασμένες προεκλογικές εκστρατείες.

Σε τούτη την κομβική στιγμή, όταν ένας πρώην πρόεδρος προσπαθεί να δώσει πνοή και ενέργεια στην προεκλογική εκστρατεία της συζύγου του, πολλοί θαυμαστές του αναρωτιούνται μήπως έχει απολέσει κάπως τη γοητεία του.

Η αλήθεια είναι ότι ο γεννημένος πολιτικός, που κατάφερε να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του το 1992 και εκφώνησε κάποιες από τις πιο σημαντικές ομιλίες, δεν έχει κάνει την εμφάνισή του ακόμα.
Οι φίλοι του υποστηρίζουν ότι η ενέργεια και η σπιρτάδα για τις οποίες ήταν γνωστός έχουν μετεξελιχθεί στην αυτοπεποίθηση του ηλικιωμένου πολιτικού. Μπορεί να μην ηλεκτρίζει τα πλήθη όπως έκανε κάποτε, αλλά είναι αναμφίβολα ένας πολύ θερμός υποστηρικτής της συζύγου του.

«Η ηλικία του, η επέμβαση στην καρδιά του, η χορτοφαγία του, όλα αυτά πιστεύω ότι έχουν προσδώσει μια ηρεμία στη ζωή του», λέει ο Τζορτζ Μπρούνο, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και σύμμαχος της Κλίντον. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι όσοι που λένε ότι αν έτρωγε και κανένα χάμπουργκερ θα γέμιζε ενέργεια, αλλά, βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Μπιλ Κλίντον ουδέποτε υπήρξε πιο υγιής, καθώς έχει χάσει βάρος και η καρδιά του είναι σε άριστη κατάσταση.

Εκφραστικός και με συναισθηματική δύναμη που θα μπορούσε να καθηλώσει τους ψηφοφόρους, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε ιδιαίτερα χαρισματικός στο να μπορεί να «διαβάζει» το ακροατήριό του και να εξηγεί τις καταστάσεις με μαεστρία. Με την ίδια οξυδέρκεια μπορούσε να αποδομήσει τον αντίπαλό του, αλλά τώρα δεν μοιάζει έτοιμος να κάνει κάτι τέτοιο. Οι φίλοι του υποστηρίζουν ότι η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να χειριστεί αυτά τα προβλήματα μόνη, ενώ ο Μπιλ δεν θα ήθελε να δώσει πολεμοφόδια σε όποιον θα ήθελε να τα εκμεταλλευτεί.

Παρότι εξακολουθεί να είναι αγαπητός στους εκλογείς του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα, εθνικά η δημοτικότητά του έπεσε από τη στιγμή που άρχισε να είναι ενεργός στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι. Το 39% των Αμερικανών είχε θετική γνώμη για τον Μπιλ Κλίντον στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ τον Νοέμβριο το ανάλογο ποσοστό ήταν 50% σύμφωνα με δημοσκόπηση των NYT/CBS.




Πηγές: PATRICK HEALY / THE NEW YORK TIMES, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg