Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. - Απαγόρευση κινητών σε... γυναίκες!


Ινδή φοιτήτρια κεντάει στη διάρκεια παραδοσιακής γιορτής στην πόλη Αμριτσάρ της Πουντζάμπ στην Ινδία.
Την κατοχή κινητών τηλεφώνων σε κορίτσια και αδέσμευτες γυναίκες απαγόρευσαν οι Αρχές αρκετών χωριών στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας, επειδή, όπως υποστήριξαν, οι ηλεκτρονικές συσκευές τις αποσπούν από τις σπουδές τους.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε αρχικά στις περιοχές Μεσανά και Μπανασκάνθα πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά έκτοτε η εκστρατεία έχει υποστηριχθεί από πολλούς ακόμη οικισμούς και τοπικούς παράγοντες. Ο περιορισμός αυτός ισχύει για τα κορίτσια κάτω των 18 ετών και για τις ανύπαντρες γυναίκες.

«Εάν έχουν κινητά τηλέφωνα, τα κορίτσια δεν διαβάζουν σωστά και μπορούν να αναμειχθούν σε κάθε είδους κακές καταστάσεις», δήλωσε ο Ραντζίτ Σινγκ Θακόρ, πρόεδρος του συμβουλίου της Μεσανά.
«Ας διαβάσουν, ας παντρευτούν και μετά θα έχουν δικά τους τηλέφωνα. Εως τότε μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό του πατέρα τους στο σπίτι, εάν είναι απαραίτητο», προσέθεσε ο ίδιος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χωριά στην Ινδία λαμβάνουν τέτοιου είδους αποφάσεις. Μερικά χρόνια νωρίτερα, τα χωριά της ανατολικής πολιτείας Μπιχάρ είχαν επιβάλει ανάλογα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι τα κινητά τηλέφωνα επηρέαζαν αρνητικά το κοινωνικό κλίμα και ενθάρρυναν τις νεαρές γυναίκες να δραπετεύσουν με τους εραστές τους.

Πολλοί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση αυτή, που, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί επίθεση κατά της ελευθερίας και μπορεί να βλάψει τις γυναίκες, αφού έτσι τους στερείται ένα μέσο προστασίας.

Με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες, η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.
Η απαγόρευση στις επαρχιακές περιοχές της χώρας συνδέεται πιθανότατα με την απόπειρα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να εισαγάγει εξελιγμένα δίκτυα επικοινωνίας και διαδικτυακές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων έξω από τα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον Θακόρ, στην περιοχή Μεσανά όσα κορίτσια και γυναίκες παραβιάσουν τον κανονισμό θα καταβάλλουν πρόστιμο 2.100 ρουπιών, ενώ οι «πληροφοριοδότες» θα ανταμείβονται.

Από την απαγόρευση θα εξαιρείται η χρήση κινητών τηλεφώνων από γυναίκες που φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Παρότι όλο και περισσότερα χωριά φέρονται να υποστηρίζουν τα απαγορευτικά μέτρα, στην Μπανασκάνθα δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση, όπως εξήγησε τοπικός αξιωματούχος.

«Η απόφαση επιβλήθηκε από τους γηραιούς του χωριού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι για την ασφάλεια των κοριτσιών», είπε.
«Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που την ακολουθούν», συμπλήρωσε.

Η κατοχή κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με μελέτες, βελτιώνει το επίπεδο ζωής των ατόμων που κατοικούν στην επαρχία και που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας και πρόσβασης.

Στην Τανζανία, για παράδειγμα, η πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εργασιακή προοπτική και τις ζωές των γυναικών.

Στην Ινδία, ακόμη και σήμερα οι άνδρες συνήθως ελέγχουν την πρόσβαση των γυναικών στην κινητή τηλεφωνία, και ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου τα μέλη μιας οικογένειας μπορεί να μοιράζονται μία μόνο συσκευή.


Πηγή / REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg