Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Σφίγγει ο κλοιός για όσους φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Σφίγγει ο κλοιός για όσους φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς η διακρατική ανταλλαγή πληροφοριών όχι μόνον αυτοματοποιείται, αλλά και διευρύνεται.

Έτσι, πέρα από την ενημέρωση για συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου οι φορολογικές αρχές θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς.


Το σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις: α) των Οδηγιών 2014/107/ΕΕ και (ΕΕ) 2015/2060, β) των Οδηγιών 2014/86/ΕΕ και 2015/121/ΕΕ, γ) της Οδηγίας 2013/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις» που θα μπει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει πως η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα ενεργεί πλέον ως αποστέλλουσα και λαμβάνουσα αρχή για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών που αφορούν σε «Δηλωτέους Λογαριασμούς» που τηρούνται σε άλλο κράτος από Έλληνες φορολογικούς κατοίκους.

Η πρώτη υποβολή πληροφοριών από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε άλλα κράτη θα γίνει το 2017 και θα καλύπτει το έτος 2016.
Με το νέο πλαίσιο το μεγαλύτερο μέρος του έργου της αποκάλυψης καταθετών που «μοιάζουν ύποπτοι» και οι λογαριασμοί τους πρέπει να δηλωθούν πέφτει στις τράπεζες. Οι «Δηλωτέοι Λογαριασμοί», είναι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανήκουν σε «Δηλωτέα Πρόσωπα».

Σύμφωνα με το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς (CRS) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από την 1η Ιανουαρίου 2016 οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να ζητούν και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά µε τη χώρα φορολογικής κατοικίας των καταθετών τους, καθώς επίσης και για τους Αριθμούς Φορολογικού τους Μητρώου εάν πρόκειται για µη φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος. Σκοπός του CRS είναι ο εντοπισμός και η υποβολή πληροφοριών στη χώρα της φορολογικής κατοικίας φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία διατηρούν χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς εκτός της χώρας της φορολογικής τους κατοικίας.

Για υφιστάμενους πελάτες, οι τράπεζες πρέπει όπου χρειάζεται να επικοινωνούν µε τα πρόσωπα που επηρεάζονται από το CRS, για να συλλέγουν έγγραφο «αυτοπιστοποίησης», το οποίο προσδιορίζει τη χώρα φορολογικής κατοικίας τους και τον ΑΦΜ τους. Να ξεκαθαρισθεί πως χωρίς το έγγραφο αυτοπιστοποίησης µε τις βασικές απαιτούμενες πληροφορίες, η τράπεζα δεν θα δύνανται να προχωρήσει και σε άνοιγμα λογαριασμού.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς αυτοπιστοποίηση οι τράπεζες οφείλουν να θεωρήσουν τον κάτοχο «υφιστάμενου» λογαριασμού ως «Δηλωτέο Πρόσωπο». Ως αποτέλεσμα, θα υποβάλλουν τις πληροφορίες που ήδη κατέχουν για τους µη τεκμηριωμένους λογαριασμούς του στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στ πλαίσια του νέου νομού οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν στη ΓΓΔΕ και πληροφορίες για τους κατόχους λογαριασμών, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλων χωρών που εφαρμόζουν το CRS. Η ΓΓΔΕ με τη σειρά της θα προωθήσει τις πληροφορίες αυτές στις φορολογικές αρχές των ξένων χωρών.

Οι τράπεζες θα υπόκεινται σε κυρώσεις για παράλειψη συμμόρφωσης, καθώς το CRS υποχρεώνει τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που βρίσκονται σε χώρες που εφαρμόζουν το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς να υποβάλλουν πληροφορίες για χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που τηρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από κατόχους λογαριασμών που είναι φορολογικοί κάτοικοι σε χώρες που εφαρμόζουν το CRS.


Πηγή:  cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg