Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η ήττα του ISIS στην Παλμύρα, «δείχνει» την αρχή του τέλους του



H Παλμύρα είναι διεθνώς γνωστή για τις αρχαιότητές της.

Η καταστροφή των μνημείων της από τους τζιχαντιστές του ISIS και οι λογής-λογής φρικαλεότητες που είχαν διαπράξει τους τελευταίους δέκα μήνες που την είχαν υπό τον έλεγχό τους, είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.
 
Εκείνo που είναι, ίσως, λιγότερο γνωστό για τη μυθική πόλη των Φοινίκων αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η στρατηγική της θέση στο χάρτη της Συρίας. Γι αυτό η Δαμασκός πανηγυρίζει την ανακατάληψή της και εξαγγέλλει ότι η Παλμύρα θα αποτελέσει, εφεξής, ορμητήριο των δυνάμεών της για επιχειρήσεις εναντίον των προπυργίων του 'Ισλαμικού Κράτους', Ράκα και Ντέιρ αλ-Ζορ.

Επίσης, το ότι ο στρατός του Άσαντ -με τη βοήθεια των Ιρανών, της λιβανέζικης Χεζμπολά και βεβαίως των Ρώσων- κατατρόπωσε από εκεί τους τζιχαντιστές, συνιστά τη μεγαλύτερη ήττα του ISIS από τον Ιούνιο του 2014 οπότε σφράγισε την παρουσία του στην περιοχή με το 'Χαλιφάτο' που αυτοανακήρυξε σε Συρία και Ιράκ.

Η Παλμύρα βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που ξεκινά από τη Δαμασκό και φτάνει στα σύνορα με το Ιράκ· είναι στο μέσον της διαδρομής από την πρωτεύουσα της Συρίας στην, επίσης στρατηγικής σημασίας πόλη, Ντέιρ αλ-Ζορ.
Η ανακατάληψή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις αποδυναμώνει την ικανότητα των τζιχαντιστών αφενός να υπερασπιστούν την 'πρωτεύουσά' τους, Ράκα, αφετέρου να διατηρήσουν τον έλεγχο της ιρακινής μεθορίου, προς ανάκτηση του οποίου θα κινηθεί, πιθανότατα άμεσα, ο Άσαντ.

palmyra map

Έτσι, αυτή τη στιγμή, ο ISIS τελεί υπό μεγάλη πίεση σε τρία μέτωπα:
  • Βορειοδυτικά, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, αντιμετωπίζει τις δυνάμεις των Κούρδων που προελαύνουν.
  • Δυτικά, μετά την απώλεια της Παλμύρας, απειλείται από τον Άσαντ.
  • Ανατολικά, στα εδάφη του 'Χαλιφάτου' εντός Ιράκ, αντιπαρατίθεται με τον στρατό της Βαγδάτης στο εκεί προπύργιό του, δηλαδή τη Μοσούλη.
Επιπροσθέτως:
  • Χάνει σημαντικά στελέχη του -όπως τον δεύτερο στην ιεραρχία, Χατζί Ιμάν, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής.
  • Ανοικτές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό του μεταξύ ντόπιων και ξένων μαχητών.
  • Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου -από το λαθρεμπόριο του οποίου γέμιζε τα ταμεία του- έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς.
Όλα αυτά συγκλίνουν στην εκτίμηση, ότι το τέλος του ISIS, υπό την παρούσα μορφή του, πλησιάζει. Οπωσδήποτε, μέχρι τα πράγματα να οδηγηθούν εκεί, σκληρές μάχες θα μεσολαβήσουν.

Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που ο ISIS δεν θα εξαφανιστεί μεν, αλλά θα συρρικνωθεί και θα ξαναγίνει αυτό που ήταν: μια βάρβαρη σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση μικρής εμβέλειας και περιορισμένης -αφής στιγμής απωλέσει το 'Χαλιφάτο', δηλαδή έλεγχο επί του εδάφους- επιχειρησιακής δράσης.

Εκείνη, όμως, που δεν θα χαθεί εύκολα είναι, ενδεχομένως, η 'ιδέα' πίσω από την καμπάνια τρόμου του και η έλξη που αυτή θα εξακολουθήσει, πιθανότατα, να ασκεί στα 'προάστια της οργής' των μεταναστών στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης.

Κι εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας για τη Δύση.

Πηγή:
Μαρία Καρχιλάκη http://www.cnn.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg