Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Θα ερευνηθούν σε βάθος 20ετίας τα «θαλασσοδάνεια»


Σε βάθος 20ετίας και με αρχή τα δάνεια στα media ξεκινά η Εξεταστική - Media
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής, αποφασίστηκε να εξετασθούν όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα κόμματα...

... ενώ κατά προτεραιότητα θα ασχοληθεί με τη διερεύνηση των δανείων που δόθηκαν στις επιχειρήσεις των media.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στις υποθέσεις χορήγησης δανείων, καταρχάς, προς τις μιντιακές επιχειρήσεις. Όπως αποφασίστηκε, οι πέντε πρώτοι μάρτυρες που θα διαβούν το «κατώφλι» της Εξεταστικής για κατάθεση θα προέρχονται από τον τραπεζικό χώρο.

Ειδικότερα, θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και κατόπιν η Επιτροπή θα αποφασίσει ποια άλλα πρόσωπα θα καλέσει προς ακρόαση.

Επιπλέον, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής αποφάσισαν να ενημερώσουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας τις διοικήσεις των τραπεζών για τα έγγραφα που απαιτούνται και χρειάζεται να φτάσουν στη Βουλή, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας του Πάσχα, προκειμένου να ανοίξει ο κύκλος της έρευνας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον σχεδιασμό της Επιτροπής, από τις διοικήσεις των τραπεζών θα ζητηθεί να παράσχουν στοιχεία για όλα τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε κόμματα και ΜΜΕ σε βάθος 20ετίας ενώ, όπως αποφασίστηκε, τα τραπεζικά ιδρύματα θα κληθούν επίσης να καταθέσουν έγγραφα και στοιχεία για όλα τα «ανοιχτά» και ανεξόφλητα δάνεια, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που έχουν συναφθεί.

Διαδικαστικά

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι με σκοπό να προγραμματίσει το έργο της και να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας της, αποφασίστηκε να συνεδριάζει δυο φορές την εβδομάδα καθώς επίσης και να μην αμείβονται τα μέλη της.

Ομόφωνα μάλιστα τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν τη δημόσια προβολή και παρουσίαση των λειτουργιών της Επιτροπής. Εκτός από τα διαδικαστικά, στην «επίσημη πρώτη» της Εξεταστικής Επιτροπής ξεχώρισαν οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις που ακούστηκαν για τον ιδιαίτερα «σφιχτό» χρονικό ορίζοντα (δυο μήνες) που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της Επιτροπής για την ολοκλήρωση της έρευνας και την έκδοση πορίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας με βάση σχετικό αίτημα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο στόχος της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως τον ανέλυσε στην πρώτη συνεδρίαση ο πρόεδρός της Σωκράτης Φάμελλος, είναι να διερευνηθούν το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, οι όροι και ο σκοπός δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιότερων δανείων, η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και οι άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις, το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και η σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους και, τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.








πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg