Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Δημήτριου



Το ενδιαφέρον του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τη διαχείριση του προσφυγικού και την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, επισημαίνει σε συνέντευξή του...

... στο CNN Greece, o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, τονίζοντας παράλληλα και τις παρεμβάσεις που κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση η Εκκλησία της Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, τονίζει ότι υπήρξαν σαφείς διαβεβαιώσεις και από τον Μπάρακ Ομπάμα και από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και ότι oι HΠΑ έχουν σαφή διάθεση να βοηθήσουν.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι είναι περιπεπλεγμένα (complicated) τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, δεν μπορούν να λυθούν εύκολα, έχουν δύσκολες πλευρές και παράγοντες μη ελεγχόμενους.

Ο κ. Δημήτριος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων και στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.

Μιλά για τη διαστρωμάτωση των ομογενών στις ΗΠΑ, τα προβλήματα και τα σπουδαία επιτεύγματά τους.

Αποκαλύπτει ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου, που ισοπεδώθηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, θα αποπερατωθεί τέλη του 2017 και απαντά δια της διπλωματικής οδού στο ερώτημα «Η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο κοντά στους Έλληνες»

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ορθοδοξία να καθίσουν, μετά από αιώνες, στο τραπέζι του διαλόγου οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αποκαλύπτει στο CNN Greece ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες Πανορθόδοξες Σύνοδοι.

15218549Την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου παρακολουθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης που παραθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος για την 25η Μαρτίου στο Λευκό Οίκο (16 Απριλίου 2015). ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος.

Στην Πανορθόδοξη Σύνοδο του Ιουνίου, θα συμμετάσχουν ιεράρχες και από τις 14 Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, που εκπροσωπούν 250 – 280 εκατ. Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Δημήτριος επισημαίνει ότι θα συμμετάσχει στην ιστορική Σύνοδο και με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για το προσφυγικό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος επισημαίνει ότι είναι μία εξαιρετικά δυσμενής η κατάσταση, την οποία οι Έλληνες της Αμερικής έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν καθώς η Αμερική είναι χώρα πρωτογενούς μετανάστευσης.

«Οι πρόσφυγες είναι πολλές φορές φορείς και αντικείμενο εκμεταλλεύσεων και κακοηθέστατων εκμεταλλεύσεων», λέει χαρακτηριστικά.

15872935Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο (21 Οκτωβρίου 2015). ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Στόλης.

Σε ότι αφορά τις ενέργειες των ομογενών για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισημαίνει ότι συμπαρίστανται και οικονομικά.
Στις δε επαφές που έχει ο ίδιος με τα κέντρα αποφάσεων, όπως με την Ουάσιγκτον, ζητά να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το οξύτατο αυτό πρόβλημα.

Μιλώντας για τη διαστρωμάτωση της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ότι είναι Έλληνες πέμπτης και έκτης γενεάς, των οποίων οι πρόγονοι άρχισαν να φθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1850 και έπειτα. Αποκαλύπτει ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να έρχονται στις ΗΠΑ μετανάστες αλλά σε μικρότερο βαθμό.

«Αυτή η ανομοιογενής ομογένεια έχει κοινό παρονομαστή την Ορθοδοξία και την Ελληνική καταγωγή», λέει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο CNN Greece και προσθέτει ότι οι Ελληνοαμερικανοί κατατάσσονται στη δεύτερη θέση στην καταμέτρηση της οικονομικής ευημερίας.

Για το μορφωτικό τους επίπεδο επισημαίνει ότι είναι πολύ υψηλό όπως επίσης υψηλό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων καθηγητών και προσωπικού που στελεχώνουν τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια.

16482812Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Bill De Blasio στην καθιερωμένη δεξίωση που παρατέθηκε στις 7 Απριλίου 2016, για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία, Gracie Mansion, στο Μανχάτταν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος.

Ως βασικότερο πρόβλημα θεωρεί τη δυσκολία διατήρησης του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της ομογένειας σε μία χώρα που έχει τρομερή αφομοιωτική δύναμη.
Όμως οι Έλληνες αισθάνονται υπερήφανοι για την καταγωγή τους.

Ως παράδειγμα φέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, την ετήσια εκδήλωση FDF (δηλαδή τον διαγωνισμό παραδοσιακών χορών, στον οποίο οι νέοι είναι ενδεδυμένοι με Ελληνικές φορεσιές), που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Καλιφόρνια, στο Los Angeles. Τον περασμένο Φεβρουάριο συμμετείχαν 2500 παιδιά.

Για το ναό του Αγίου Νικολάου, το Ελληνορθόδοξο εκκλησάκι, που κατεστράφη κατά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν ένας από τους Δίδυμους Πύργους το κονιορτοποίησε και το καταπόντισε σε βάθος 15 μέτρων, αποκαλύπτει ότι αναμένεται να αποπερατωθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Χτίζεται στην οδό Liberty, απέναντι ακριβώς το Μνημείο της Καταστροφής και το Μουσείο του Ground Zero. Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN Greece,  τον ημιτελή ναό επισκέπτονται ημερησίως περίπου 18.000 άτομα και υπολογίζεται ότι μόλις αυτός ολοκληρωθεί, θα προσελκύει 20.000 με 25.000 άτομα την ημέρα.

14579813
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στον αγιασμό της τελετής θεμελίωσης για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, (19 Οκτωβρίου 2014). Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, παρουσία αξιωματούχων του δήμου και των πολιτειών Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ, Αμερικανών πολιτικών, εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων, διπλωματών της Ελλάδας και της Κύπρου, συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού και τοποθέτησης θεμελίου λίθου του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (World Trade Center), στο Νότιο Μανχάταν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος.

Στην άκρη του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται ο ναός, υπάρχουν είσοδοι και έξοδοι υπογείων συγκοινωνιών, γεγονός που σημαίνει πρακτικά, όπως επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ότι καθημερινά περίπου 230.000 άτομα, διεθνές και τοπικό κοινό, θα βλέπουν την εκκλησία.

Ο κ.Δημήτριος αποκαλύπτει ότι σε συνάντηση που είχε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αμφότεροι επισήμαναν τη σπουδαιότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

14047490Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο επισκέφθηκαν το Μουσείο του Ισραήλ στην περιοχή Givat Ram της Ιερουσαλήμ (26 Μαΐου 2014). Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτιστικό ινστιτούτο του Ισραήλ, το οποίο ιδρύθηκε το 1965 και παρουσιάζει περίπου μισό εκατομμύριο εκθέματα, ανάμεσά τους και τα περίφημα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας στην πτέρυγα "Shrine of the Book". ΑΠΕ ΜΠΕ/GANP/Δημήτρης Πανάγος.

Το CNN Greece ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο ποιός απο τους δύο επικρατέστερους για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Χίλαρι Κλίντον είναι πιο κοντά στους Έλληνες.

Η απάντησή του έχει εκκλησιαστική και διπλωματική χροιά.

Παραδοσιακά, όπως εξηγεί, όλοι οι υποψήφιοι επισκέπτονται την Αρχιεπισκοπή Αμερικής κατά την προεκλογική τους εκστρατεία και προσκαλούν τον προκαθήμενό της στην τελετή εγκαθίδρυσης των νέου προέδρου Αμερικής.

Επίσης, τόσο το Ρεπουμπλικανικό όσο και το Δημοκρατικό κόμμα καλούν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για να απευθύνει ειδική προσευχή.

Και αυτό όπως εξηγεί δείχνει το χαρακτήρα και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στις ΗΠΑ.

13837595Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος , ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ  παρελαύνουν για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης (30 Μαρτίου 2014). ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος.

Who is Who

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος (κατά κόσμον Δημήτριος Τρακατέλλης) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Φεβρουαρίου το 1928.

Το 1950 αποφοίτησε με άριστα από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1960 και ιερέας το 1964. Το 1967 εξελέγη Επίσκοπος Βρεσθένης και εργάσθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Το 1968 εξελέγη Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος, αλλά δεν αποδέχθηκε την εκλογή λόγω του δικτατορικού καθεστώτος.

Το 1972 έγινε διδάκτωρ Φιλοσοφίας «μετ’ ἐπαίνου» του Πανεπιστημίου Harvard και το 1977 αριστούχος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τις περιόδους 1980-1981 και 1983-1993 προσκλήθηκε στην Αμερική όπου δίδαξε Βιβλικές Σπουδές και Χριστιανικές Πηγές στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Βοστόνη και παράλληλα ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε Καινή Διαθήκη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.

13838316Παιδιά παρελαύνουν για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος.

Στις 19 Αυγούστου 1999 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού ΠατριαρχείουΑρχιεπίσκοπος Αμερικής. Ενθρονίσθηκε στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου.
Εκτός από Ελληνικά μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Εβραϊκά, Λατινικά, την Κοπτική και την Αριμαϊκή Γλώσσα.

13838315Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg