Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Panama Papers - Εντοπίστηκαν 223 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων



Στον μακρινό Παναμά, χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που μας απασχόλησε τελευταία με τα λεγόμενα Panama Papers στρέφονται πλέον οι ελληνικές δικαστικές αρχές...

... σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν εταιρείες και ιδρύματα ελληνικών συμφερόντων, που ενδεχομένως έχουν διακινήσει «μαύρο» ή αφορολόγητο χρήμα.

Η «κατάδυση» και των ελληνικών εισαγγελικών αρχών στα βαθιά νερά των φορολογικών παραδείσων προέκυψε από τη δημοσιοποίηση στοιχείων για off shore εταιρείες, που προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση με τα αποκαλυπτικά δεδομένα για πολιτικούς ηγέτες και πρωθυπουργούς και οδήγησαν σε αναταράξεις και κλυδωνισμούς διάφορες χώρες, όπως η Ισλανδία και η Μάλτα.

Ανάμεσα σε εκείνους, τα ονόματα των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας, ήταν και Ελληνες υπήκοοι, για τους οποίους οι οικονομικοί εισαγγελείς, με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Αθανασίου ξεκίνησαν αμέσως έρευνες.

Οι έρευνες διενεργούνται από κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών, αφορούν εξωχώριες εταιρείες και ιδρύματα ελληνικών συμφερόντων που «φιγουράρουν» στα Panama Papers, με αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα Ελλήνων που μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ή εμφανίζονται ως διαχειριστές ιδρυμάτων.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμενόταν να προχωρήσουν στην αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές του Παναμά, ζητώντας πλήρη στοιχεία για ελληνικής καταγωγής πολίτες που έχουν εταιρείες και ιδρύματα στην πολυσυζητημένη πια δικηγορική εταιρεία Mossack Fonceca.

Τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής θα περιλαμβάνουν και τις εταιρείες και τα ιδρύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και τους εκπροσώπους τους αλλά και εκείνους που μετέχουν στη διοίκησή τους.

Οι «ελληνικοί» αριθμοί

Συνολικά, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της διεθνούς σύμπραξης δημοσιογράφων που μελέτησε και έφερε στο φως την ύπαρξη δεκάδων εταιρειών και ιδρυμάτων στα Panama Papers, εντοπίστηκαν 223 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, με 285 μετόχους και 57 δικαιούχους.

Η εισαγγελική έρευνα για «μαύρο» και αφορολόγητο χρήμα αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν και να εξελιχθεί ανάλογα με την προθυμία των παναμέζικων δικαστικών αρχών να στείλουν στην Ελλάδα τα στοιχεία που θα ζητηθούν για τις υπεράκτιες εταιρείες και τα ιδρύματα ελληνικών συμφερόντων.

Η ανταπόκριση του Παναμά, ώς σήμερα, σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών δεν υπήρξε πάντα θετική. Κανείς δεν γνωρίζει αν η ίδια στάση θα ακολουθηθεί και στο μέλλον σχετικά με τα αιτήματα που θα υποβληθούν.

 Πάντως, οι έρευνες προς το παρόν επικεντρώνονται στα ονόματα Ελλήνων πολιτών που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο των αποκαλύψεων από την Ενωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative).

Οι οικονομικοί εισαγγελείς κινούνται προσώρας στην άντληση στοιχείων και δεδομένων σχετικά με τη συμμετοχή καθενός στις υπεράκτιες εταιρείες και τα ιδρύματα ελληνικών συμφερόντων στα Panama Papers και βεβαίως το αν οι εταιρείες αυτές μπορεί να υποκρύπτουν αφορολόγητο ή άγνωστης προέλευσης χρήμα.

Και από την πλευρά των ελληνικών δικαστικών αρχών, πάντως, τονίζεται, προς άρση παρεξηγήσεων πως κάθε υπεράκτια εταιρεία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως είναι φορέας αφορολόγητων και αδήλωτων χρημάτων και πως η νομιμότητά τους –σε κάθε περίπτωση– ελέγχεται.

Και ενώ στις επίμοχθες έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων (Παν. Αθανασίου, Γαληνός Μπρης, Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και άλλοι) ήρθαν να προστεθούν και τα Panama Papers, οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων εξωτερικού και πολλές άλλες συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο επισταμένων ερευνών. Και από αυτό το μέτωπο αναμένονται προσεχώς συγκεκριμένα αποτελέσματα.



(Από άρθρο στην εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg