Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Οι πολίτες θέλουν ανεξάρτητο Λονδίνο




Ανεξάρτητο Λονδίνο! Σήμερα η αίτηση, με την οποία ζητείται η ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας ώστε να παραμείνει στην ΕΕ, ξεπέρασε τις 130.000 υπογραφές.

«Ξεκίνησε σαν ένα αστείο, μια κραυγή απογοήτευσης. Πίστευα ότι θα συγκέντρωνε 100 ή 200 υπογραφές το πολύ. Δεν μπορώ να το πιστέψω», εξηγεί στο AFP ο συντάκτης της αίτησης, ο Τζέιμς Ο' Μάλεϊ, ένας 29χρονος συγγραφέας και ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Η αίτηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος τα χαράματα της Παρασκευής, ζητεί από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν «να κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να υποβάλει την υποψηφιότητά του για να ενταχθεί στην ΕΕ».

Αδύνατο; «Ναι, αλλά πριν από λίγο καιρό πιστεύαμε και πως ένα Brexit ήταν αδύνατο», απαντά ο Τζέιμς Ο' Μάλεϊ ο οποίος, ενθαρρυμένος από "την γιγάντια επιτυχία" της αίτησής του, θέλει ήδη να ζητήσει περισσότερες εξουσίες για την πόλη του Λονδίνου.

Η έκκλησή του δεν ήταν η μόνη. Μια άλλη αίτηση "για να παραμείνει το Λονδίνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση" συγκέντρωνε σήμερα το μεσημέρι 16.000 υπογραφές. Ένας λογαριασμός στο Twitter @London_Stays (το Λονδίνο παραμένει) συνηγορεί προς την ίδια κατεύθυνση.
 
Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ως αφετηρία μια κοινή διαπίστωση: ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε σε ποσοστό 51,9% υπέρ του Brexit, οι Λονδρέζοι τάχθηκαν σε ποσοστό 60% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

"Λονδρέζος πρώτα, Ευρωπαίος μετά"

Και πάλι, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει το μείζον Λονδίνο που εκτείνεται σε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πολλές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Στα διαμερίσματα του κέντρου της κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης, οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ευρώπη ξεπέρασε το 75%. Πόλη 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, το 37% των οποίων είναι γεννημένοι στο εξωτερικό, το Λονδίνο θεωρείται από πολλούς ξεχωριστή χώρα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg