Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία - Πόσα γνώριζε η ΜΙΤ?

Η τουρκική υπηρεσία πληροφορίων (ΜΙΤ) προειδοποίησε την στρατιωτική ηγεσία της χώρας για τα σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης αρκετές ώρες πριν αυτά εκδηλωθούν...

...σύμφωνα με πηγή που δεν κατονομάζεται και επικαλείται το πρακτορείο Anatolu.

Ειδικότερα η ΜΙΤ  είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο υποδιοικητής της ΜΙΤ, ο  Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ στις 4:30.

Τα γεγονότα όπως μεταδίδει το πρακτορείο βάσει της μαρτυρίας, εξελίχθηκαν ως εξής: Στις 5:30 ο απόγευμα της Παρασκευής ο Φιντάν επισκέπτεται το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και δίνει στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναλυτικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.

Στις 6 το απόγευμα ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε εμπιστευτική συνάντηση  με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ  και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας,  Αμπιντίν Ουνάλ.

Στις 6.30 μ.μ. μετά τη συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις. Απαγορεύτηκαν όλες οι οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Επίσης ο Ακάρ έδωσε εντολή στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων,  Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ να επιθεωρήσει τη σχολή αεροπορίας στρατού.

Στις 9 το βράδυ ξεκινά το πραξικόπημα το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέει το Anatolu, ήταν σχεδιασμένο για τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η αποκάλυψή του έγινε γνωστή στους πραξικοπηματίες και το επέσπευσαν. Ο διοικητής του γενικού επιτελείου, ο νούμερο δύο στην ηγεσία και ο διοικητής ΓΕΣ κρατούνται όμηροι.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Το πραξικόπημα δεν εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί, ο Ερντογάν δεν ανατράπηκε.

Ωστόσο μια νέα εποχή ξεκίνησε για την Τουρκία όπου μέσα σε λίγες ώρες τουλάχιστον 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 1.500 τραυματίσθηκαν.

Από το Σάββατο ο Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού έχει προβεί σε καθαιρέσεις δεκάδων χιλιάδων στρατιωτικών, δικαστικών, δημοσίων υπαλλήλων και ακαδημαϊκών κατηγορώντας τους για σχέσεις με τον άσπονδο έχθρό του, τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει τη θανατική ποινή προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, ενώ ζητεί επιτακτικά από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβανία, ισχυριζόμενος ότι αυτός βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg