Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Το ιστορικό των ελληνικών αντιδράσεων στην τουρκική κρίση

Η είδηση για την κατάσταση στην Τουρκία έφθασε στον πρωθυπουργό λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Γιάννη Ρουμπάτη, οι οποίοι και ανέλαβαν να ενημερώσουν τον αρχηγό της Ν.Δ., καθώς και άλλους πολιτικούς αρχηγούς που επικοινώνησαν με δική τους πρωτοβουλία. Εκείνη την ώρα είχαν ήδη επιστρέψει στις θέσεις τους στο Πεντάγωνο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και οι υπόλοιποι επιτελείς του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, προκειμένου να εκτιμήσουν τις πληροφορίες που κατέφθαναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Η αυξημένη κινητικότητα του τουρκικού στρατού σε ορισμένα σημεία είχε παρατηρηθεί από νωρίς. Στρατιωτικές πηγές επισήμαιναν από την πρώτη στιγμή ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν στον συνήθη βαθμό επιφυλακής, δίχως να έχει διαταχθεί κάποια επιπλέον κινητοποίηση.

Επιπλέον, ουδέποτε ανεκλήθησαν οι άδειες του στρατιωτικού προσωπικού. Ωστόσο, από το βράδυ της Παρασκευής έως και αυτή τη στιγμή είναι αυξημένος ο βαθμός ετοιμότητας σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως σε πτέρυγες μάχης που βρέθηκαν σε κατάσταση «readiness».

Οι συσχετισμοί στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έγιναν αντιληπτοί και από κάποιες κινήσεις περί τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν τέσσερις κορβέτες άρχισαν να κινούνται από τη Σμύρνη προς τον Ελλήσποντο.

Προσωρινός συναγερμός σημειώθηκε στο Πεντάγωνο χθες το πρωί, όταν ελικόπτερο τύπου Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας εξέπεμψε σήμα κινδύνου στα σύνορα με την Ελλάδα στον Εβρο.

Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης συνοδεία δύο ελληνικών F-16, τα οποία σηκώθηκαν στον αέρα για κάθε ενδεχόμενο. Οι οκτώ στρατιωτικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, αιτήθηκαν ασύλου στη χώρα μας και εις βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Η έγκριση του αιτήματός τους θεωρείται σχεδόν αδύνατη, καθώς στην Τουρκία έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες.

 Ηδη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε αίτημα έκδοσής τους. Ως προς το ίδιο το ελικόπτερο, πηγές του ΓΕΕΘΑ τονίζουν ότι ήδη προγραμματίζεται η επιστροφή του στην Τουρκία.

Αποφάσεις για αυξημένη ετοιμότητα των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο, κυρίως για τον φόβο αύξησης των προσφυγικών ρευμάτων σε περίπτωση αστάθειας στην Τουρκία, ελήφθησαν και σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από τη Μογγολία. Στη στάση που έκανε το αεροπλάνο του στη Μόσχα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


(Από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg